Dakloos in Brussel daklozen straatbewoners arm bedelaar thuisloos

Aantal dak- en thuislozen in Brussel in 10 jaar meer dan verdubbeld

TDN
© BRUZZ
04/11/2019

Op tien jaar tijd is het aantal thuis- en daklozen in Brussel meer dan verdubbeld van 1.729 dak- en thuislozen in 2008 naar 4.187 in november 2018. Dat blijkt uit onderzoek dat maandag in Brussels Studies wordt gepubliceerd. Onderzoekers Benoît Quittelier en Nicolas Horvat van Bruss'Help pleiten voor een meer structurele aanpak. "Gewoon een dak boven het hoofd volstaat niet."

De onderzoekers telden op 5 november vorig jaar 4.187 dak- en thuislozen, ofwel een stijging van 142 procent op tien jaar tijd. De tellingen gebeurden door professionals en vrijwilligers uit de sector, en worden sinds 2008 elke twee jaar op dezelfde manier uitgevoerd. De onderzoekers geven wel mee dat de opgemerkte stijgingen hoogstwaarschijnlijk nog onderschat worden, omdat de telling van verschillende categorieën nog zeer onvolledig is.

Veel meer vrouwen op straat

Meer dan de helft van de getelde personen (51,4 procent) is dakloos, en slaapt dus op straat of in de noodopvang. Op tien jaar tijd gaat het om meer dan een verviervoudiging (+327,6 pct). Naast de grote groep daklozen is 22,2 pct thuisloos, en dus gehuisvest via OCMW's of in onthaalhuizen. Het resterende kwart verblijft in ontoereikende huisvesting, zoals kraakpanden en religieuze gemeenschappen.

Op basis van het aantal mensen dat op straat slaapt, besluiten de onderzoekers ook dat de noodopvang duidelijk verzadigd is. Meer dan 750 mensen, onder wie 20 minderjarigen, brachten de nacht door in de openbare ruimte. In vergelijking met 2008 zijn dat er drie keer zoveel. Een andere vaststelling is de forse stijging van het aantal vrouwen dat op straat overnacht: van 50 naar 84, ofwel een toename van 68 procent.

Opvangcapaciteit neemt toe

De onderzoekers stelden verder vast dat de Brusselse overheid ervoor kiest de opvangcapaciteit van de door Samusocial beheerde centra en de subsidiëring van het centrum La Porte d'Ulysse te verhogen. "Dat gaat ten koste van een meer structurele aanpak waarvan de resultaten wellicht pas op langere termijn zichtbaar worden, zoals de versterking van de maatregelen voor begeleiding en opvolging", stellen de onderzoekers kritisch.

Er zijn wel enkele positieve ontwikkelingen. Door het traditionele begeleid wonen en de Housing First-programma's hebben 1.500 mensen een dakloze situatie achter zich kunnen laten of kunnen vermijden.

Steun Brussel Helpt ten voordele van DoucheFLUX. Neem op zaterdag 30 november 2019 deel aan de Grootste Spaghettislag ter Wereld en maak of eet spaghetti met al je vrienden! Schrijf je in via brusselhelpt.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, daklozen, thuislozen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni