Douchediensten voor daklozen krijgen 50 procent korting op waterfactuur

© Saskia Vanderstichele
| Doucheflux

Organisaties die een douche of wasdienst aanbieden aan daklozen, krijgen van Vivaqua weldra een korting van 50 procent op hun waterfactuur. “Die factuur bedraagt nu soms 3.000 euro per jaar”, zegt Laurence Bovy (PS), directeur van watermaatschappij Vivaqua. “Daarom willen ook wij ons steentje bijdragen."

De goede daad past binnen het corporate social responsability-luik van Vivaqua, de Brusselse watermaatschappij. Concreet kunnen organisaties zoals Doucheflux, Het Fonteintje of Rolling Douche een charter ondertekenen dat hen recht geeft op een korting van maar liefst 50 procent op hun waterfactuur.

“Er zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden”, zegt Bovy. “Zo moet het aanbieden van een douche of wassalon tot de hoofdmissie van die vzw’s behoren. Organisaties zoals Samusocial vallen dus af. Ze mogen ook niemand discrimineren en moeten hun diensten binnen het Brussels gewest aanbieden."

Omdat Vivaqua niet weet welke organisaties allemaal in aanmerking kunnen komen, moeten die organisaties zelf een aanvraag doen."Vandaar deze publieke oproep", aldus Bovy.

130.000 euro

Over twee jaar is er een evaluatie van het project. “Dan gaan we na of we genoeg organisaties bereikt hebben, wat ons dat precies kost en of we ons doel bereiken”, zegt Bernard Van Nuffel (Ecolo), voorzitter van de raad van bestuur van Vivaqua.

Bovy en Van Nuffel
© BRUZZ
| Laurence Bovy en Bernard Van Nuffel.

De kostprijs wordt geschat op zo'n 130.000 euro, berekend op de ongeveer 4.000 daklozen die Brussel tegenwoordig telt. “Maar dat is geen vaste enveloppe”, verzekert Bovy. “Als het ons meer kost, zullen we meer betalen.”

Sociaal

De actie past in een bredere strijd van Vivaqua tegen de precaire levensomstandigheden van sommige Brusselaars, waartoe ook het sociaal waterfonds behoort. “De douche-organisaties hebben soms facturen tussen de 2.500 en 3.500 euro per jaar. Met die korting dragen ook wij ons steentje bij”, aldus Bovy.

Of deze verminderde kostprijs subsidiërende overheden zoals de VGC of Cocof er niet toe zullen verleiden de subsidies te verlagen? “Dat is zeker niet de bedoeling”, zegt Bovy. “We zorgen gewoon voor wat extra beurre dans les épinards of zout in de pap.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?