Sans-papiers niet gediend met antwoord Mahdi: 'Geen chantage, maar uitgestoken hand'

20210202begijn 9

Het collectief voor de regularisatie van sans-papiers maakt vrijdag duidelijk dat het met haar bezetting van de Begijnhofkerk in Brussel niemand wil chanteren. "Het is een uitgestoken hand", klinkt het. Donderdag had staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) laten weten dat hij zich niet laat chanteren door een actie als die van de sans-papiers.

De staatssecretaris had donderdag benadrukt dat de actie van de sans-papiers geen zin heeft. "Een algemene regularisatieronde komt er niet", stelde hij. Toch zijn de personen in de Begijnhofkerk vastberaden om hun actie verder te zetten. Ze willen concrete oplossingen voor hun situatie, die nog schrijnender is geworden tijdens de coronapandemie.

"Het moment van politieke moed is aangebroken, meneer Mahdi. U spreekt van chantage, maar sommige van deze mensen zonder papieren verblijven al hun halve leven in België. Sommigen zijn hier zelfs geboren", verklaart het collectief.

Ze vragen zich dan ook af naar welk land van herkomst de kinderen die in België geboren zijn moeten terugkeren. Dat er wordt gesuggereerd dat ze moeten terugkeren naar hun land getuigt volgens het collectief van de onbekwaamheid van de regering om deze kwestie te beheren. "Hoe denkt u 150.000 personen te overtuigen of te dwingen om naar hun land terug te keren? ", vragen ze zich luidop af.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?