De bezetting van het oude KBC-gebouw begon in augustus vorig jaar.

Sans-papiers verlaten KBC-gebouw en starten nieuwe bezetting

EC
© BRUZZ
18/04/2022
Updated: 18/04/2022 15.47u

Een 70-tal mensen zonder papieren verblijft sinds zondag in een leegstaand gebouw in de Papenvest. Daarmee zijn de laatste bewoners uit het oude KBC-gebouw aan de Havenlaan vertrokken. Ze hoopten op een akkoord met de Stad Brussel, maar het kabinet van burgemeester Close laat inmiddels weten dat de groep niet kan blijven omdat het gebouw niet veilig is.

Het gaat om een leegstaand sociaal woonblok met acht verdiepingen in de Papenvest 56, vlakbij de Dansaertstraat. Alle zeventig mannen en vrouwen die nog in het oude KBC-gebouw verbleven, zijn daar zondag vertrokken en naar het nieuwe pand verhuisd. Het KBC-gebouw aan de Havenlaan wordt binnenkort gerenoveerd. De sans-papiers noemen hun verhuis dan ook een gedwongen keuze.

Er is contact opgenomen met het kabinet van burgemeester Philippe Close (PS), zeggen ze. Het kabinet van de burgemeester laat intussen weten dat ze "niet kunnen blijven omwille van veiligheidsredenen". "Het gebouw moet gesloopt worden en werd leeggehaald omdat het niet meer bewoonbaar was," aldus een kabinetslid aan de groep sans-papiers. Toch zegt de groep te zullen blijven.

De politie is reeds langsgeweest maar er is voorlopig nog geen huisuitzetting. Bij de groep sans-papiers zijn ook 5 kinderen aanwezig.

Regularisatie

De nieuwe bezetting dient "als eerste hulplijn voor migranten zonder papieren, die vastzitten in een systeem van structurele onwaardigheid," meldt de groep in een persbericht. Ze vragen de Stad Brussel om de bezetting als tijdelijke huisvesting te gedogen en in goede banen te leiden. "Zodat de mensen zonder papieren in alle omstandigheden een menswaardig leven kunnen leiden," klinkt het.

In de tweede plaats vragen de sans-papiers met hun actie om een algemene regularisatieronde. "Onze groep zet zich in om de toegang tot de arbeidsmarkt te verbreden voor alle mensen zonder papieren in België," klinkt het.

Het gebouw in de Papenvest is al het tweede pand waar de bezetters van het oude KBC-kantoor hun intrek in nemen. Sinds augustus vorig jaar woonden ongeveer 250 mensen zonder papieren in dat gebouw in de Havenlaan. Een 110-tal personen vertrok vorige week naar een pand in de Voltastraat in Elsene, maar daar was niet genoeg plaats voor iedereen.

papenvest56.jpg

| Het gebouw in de Papenvest is zondag bezet door de 70 mensen zonder papieren.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni