| De mensen zonder papieren organiseerden tijdens hun bezetting van het KBC-gebouw ook heel wat acties en andere activiteitein (archiefbeeld).

Achtergebleven bezetters KBC-gebouw betogen voor herhuisvesting

JP
© BRUZZ
11/04/2022

Een zeventigtal achtergebleven tijdelijke bezetters van het KBC-gebouw op de Havenlaan trok maandag naar het gemeentehuis van Molenbeek om ook voor hen een nieuwe woonruimte te vinden. Een deel van hen vertrok al naar een nieuw pand in de Elsense Voltastraat. Zij die achterblijven vragen nu ook een duurzame oplossing voor herhuisvesting.

Sinds augustus 2021 hebben mensen zonder papieren het leegstaande KBC-gebouw in de Havenlaan bezet. Maar de eigenaar wil na de paasvakantie starten met werken, op de site moeten immers appartementen komen. Dankzij de bemiddeling van de gemeente zijn de bezetters nog een week langer kunnen blijven. Bovendien gooide het kabinet van burgemeester Catherine Moureaux (PS) wat lijntjes uit naar het Brussels Gewest.

Op die manier werd een nieuw pand geregeld, waar zo’n honderd mensen tijdelijk kunnen verblijven, tot de bouwvergunningen voor het pand rond zijn. De kabinetschef van burgemeester van Elsene Christos Doulkeridis (Ecolo) bevestigt dat het om een gebouw in de Voltastraat gaat, gelegen achter het kerkhof van Elsene. De mensen zonder papieren kunnen daar minstens één jaar verblijven.

Dat is het akkoord dat Moureaux' kabinet gemaakt heeft met het collectief. Maar het collectief telde bij de start tot 250 mensen en is niet zo vastomlijnd. Na de start zijn er mensen vertrokken, maar ook bijgekomen, die zichzelf ook 'Collectif Zone Neutre' noemen. De hervestiging richting Elsene biedt dus niet voor iedereen een oplossing. Daarom trokken maandag zeventig mensen naar het gemeentehuis van Molenbeek. Hun vraag: "een stabiele herhuisvestingsoplossing" voor de héle groep van het 'Collectif Zone Neutre'.

"We hebben gedaan wat we konden op vlak van bemiddeling," reageert Moureaux' woordvoerder Rachid Barghouti. "De overeenkomst met het Gewest is rond, daar is het collectief eerder ook mee akkoord gegaan."

Achterblijvers willen nieuwe oplossing

Voor de mensen die maandag kwamen betogen, heeft de gemeente Molenbeek geen oplossing. Er zijn geen geschikte panden op dit ogenblik en er verblijven al vijfhonderd mensen op het grondgebied van Molenbeek in panden die tijdelijk worden bezet, zegt Barghouti. "We doen wat we kunnen, Molenbeek is een Gastvrije Gemeente. Maar we vragen dat elke partij de overeenkomst die op tafel ligt respecteert."

De woordvoerder van het Collectif Zone Neutre bevestigt in een persbericht dat de hoofdzetel van het collectief naar Elsene verhuist. "De gemeente Molenbeek voorzag in een precaire bezetting langs het kanaal tot 31 maart. Het collectief Zone Neutre wil de autoriteiten dan ook bedanken voor de korte verlenging van deze bezetting en ook om de verhuizing van een honderdtal personen te organiseren," klinkt het.

Het Collectif Zone Neutre ontstond niet lang na het einde van de hongerstaking van mensen zonder papieren in de Begijnhofkerk. De titel verwijst naar de belofte van staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) om een neutrale zone op te richten waar mensen informatie konden krijgen over hun asiel- of regularisatiedossier. Die zone werd opgericht, maar sloot al snel voor het grote publiek wegens te lange rijen en uit vrees om valse hoop op regularisatie te geven.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni