Afbraak KBC-gebouw aan Havenlaan uitgesteld: sans-papiers mogen week langer blijven

KVDP
© BRUZZ
08/04/2022

Enkele tientallen sans-papiers weigeren het voormalig KBC-gebouw aan de Havenlaan te verlaten, ook al staan de werfvoertuigen vrijdagmiddag klaar om aan de afbraakwerken te beginnen. Ze mogen voorlopig nog een week blijven.

Het collectief 'Occupation Zone Neutre' bezet het voormalige KBC-gebouw aan het kanaal in Molenbeek sinds augustus. Op sommige momenten verbleven er meer dan honderdvijftig mensen. De groep had toestemming gekregen om de gebouwen te bezetten tot 31 maart. Die deadline werd uitgesteld tot 8 april.

De eigenaar van het gebouw, Triple Living, heeft immers plannen om de gebouwen af te breken om plaats te maken voor nieuwe appartementen en een hotel. "Alles was in gang gezet om de werken vanmiddag te laten starten. Dat kan ik niet zomaar tegenhouden", zegt de eigenaar ter plaatse. Vrijdagmiddag stonden ook enkele werfvoertuigen klaar voor de site.

Week uitstel

De gemeente Molenbeek was al langer op zoek naar een oplossing voor de sans-papiers van het collectief en had die intussen gevonden, dankzij de hulp van het Gewest. In Elsene heeft het collectief de toelating om een gebouw in de Voltastraat een jaar lang te bezetten. Een groep van ongeveer dertig sans-papiers is ook al naar daar verhuisd.

Waarom de rest van het collectief nog niet naar Elsene vertrokken is, is onduidelijk. "Er zou geen plaats meer zijn voor de rest van de groep. In het KBC-gebouw verblijven nog ongeveer zeventig mensen die, als ze hier straks naar buiten moeten, op straat belanden", zegt Anas, een activist die de sans-papiers ondersteunt.

Na onderhandelingen tussen de gemeente en de eigenaar van het gebouw is afgesproken dat de mensen zonder papieren nog een week de tijd krijgen om een alternatief onderkomen te vinden en het KBC-gebouw te verlaten.

"Het is een gebaar van de eigenaar die besloten heeft om de werf pas op 18 april op te starten, nu het toch paasvakantie is. De mensen kunnen dus blijven tot en met 17 april", aldus Rachid Barghouti, de woordvoerder van Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux (PS).

'Verraden'

Ook de woordvoerder van Moureaux begrijpt niet goed waarom een deel van het collectief nog in Molenbeek zit en niet naar Elsene verhuisd is. Plaatsgebrek in het Elsense gebouw zou niet de reden zijn. "Er is een intern conflict in het collectief waar wij niet het fijne van weten", aldus Barghouti. "De mensen die nu nog in het KBC-gebouw zijn hebben nu twee opties: ofwel gaan ze op zoek naar een ander kraakpand ofwel strijken ze de plooien glad met de rest van het collectief in Elsene."

Volgens de huidige krakers in het KBC-gebouw heeft de woordvoerder van het collectief Saïd, die ook de onderhandelingen voerde met de gemeente Molenbeek, de groep "verraden".

"De woordvoerder is gisteren verhuisd naar Elsene met enkele personen en vertelde ons dat er daar voor ons geen plaats zou zijn, maar dat er onderhandelingen bezig zijn voor een nieuw gebouw", vertelt een van de mensen zonder papieren in het KBC-gebouw. "Sindsdien verloopt het contact met hem erg moeilijk. We voelen ons verraden, want hij heeft nu een oplossing voor zichzelf gevonden, maar heeft ons in de steek gelaten."

De tientallen mensen - het zijn er wellicht minder dan zeventig - die nog in het KBC-gebouw verblijven zijn niet meteen van plan om toch naar Elsene te trekken. "We durven dat niet zomaar te doen zonder beleiding van de politie of mensen van de gemeente. Anders dreigt het wel eens uit de hand te lopen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni