| Sans-papiers voeren actie opdat ze in het KBC-gebouw mogen blijven (13 december 2021).

Sans-papiers mogen tot 31 maart in KBC-gebouw blijven

TDN
© BRUZZ - Belga
17/12/2021

De gemeente Molenbeek heeft vrijdag een overeenkomst aangekondigd die de 160 sans-papiers van het collectief ‘zone neutre’ toelaat om het KBC-gebouw tot en met 31 maart te bezetten. Burgemeester Catherine Moureaux (PS) begrijpt niet dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) deze personen in de kou laat staan. “Die inhumane houding kan ik maar moeilijk vatten."

Sinds eind augustus bezetten tussen 160 en 200 mensen zonder papieren het oude KBC-hoofdkantoor op de Havenlaan. De bezetters behoren tot het collectief ‘zone neutre’, voor wie de gemeente Molenbeek al een tijdje op zoek is naar een alternatieve verblijfplaats. De sans-papiers weigerden zelf om onderdak te nemen in twee hotels, omdat ze daardoor opgesplitst zouden worden in twee groepen. Bovendien volstond de capaciteit van beide hotels niet.

Winterperiode

Omdat zo’n 160 personen, onder wie vrouwen en kinderen, op straat dreigden gezet te worden vlak voor de winterkou, greep de gemeente Molenbeek in. In principe kreeg het collectief toestemming tot afgelopen maandag om in het KBC-gebouw te blijven. Meteen nadien zou gestart worden met de sloop van het kantoorgebouw. Terreineigenaar Triple Living zal er een nieuwe woonwijk optrekken.

“Maar ondanks onze inspanningen hebben we dus geen oplossing gevonden voor deze kwetsbare groep mensen”, legt Moureaux uit. “We kunnen het niet maken om hen in de winter op straat te zetten. Dit is een humanitaire noodsituatie. Het Gewest hielp ons voor de winterperiode aan twee hotels, met 70 en 30 opvangplaatsen, maar die oplossing werd door het collectief geweigerd.”

Sloopwerken uitgesteld

Intussen bleven Moureaux en minister-president Rudi Vervoort (PS) bemiddelen met de projectontwikkelaars en eigenaar van het KBC-complex. “We slaagden erin hen gerust te stellen en daarop stemde de eigenaar ermee in om een bezettingsovereenkomst tot precair gebruik van het KBC-gebouw te ondertekenen. De sloopwerken worden daardoor ook minstens tot het voorjaar uitgesteld.”

Moureaux heeft overigens weinig begrip voor de houding van staatssecretaris Sammy Mahdi, aan wie ze meermaals hulp heeft gevraagd om deze 160 personen elders onder te brengen. “Dat hij weigert om ze te helpen, is een vorm van onmenselijkheid die ik maar moeilijk kan vatten”, laat de Molenbeekse burgemeester nog optekenen. Op haar grondgebied wonen zo’n 500 mensen in tijdelijke bezettingsplaatsen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , sans-papiers KBC-gebouw , Catherine Moureaux , Triple Living , collectief zone neutre

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni