Sans-papiers willen werken en laten dat horen aan Financietoren

Bekijk ook de afspeellijst: vrijdag 6 november 2020
Updated: 06-11-2020 - 17:24

Verschillende collectieven van mensen zonder papieren hebben vrijdag geprotesteerd aan de Financietoren. Ze deden dat met de vraag om beter gehoord en ondersteund te worden, want volgens hen treft de coronacrisis hen dubbel zo hard als de rest.

De sans-papiers strijden al verschillende jaren voor het recht op werk en vragen dat ze ingezet worden in knelpuntberoepen en andere sectoren waar het moeilijk is om jobs in te vullen. Dat is namelijk nodig om te voldoen aan de voorwaarden van de regularisatie op grond van werk. De lockdown maakt werken echter onmogelijk en dus zitten de mensen zonder papieren met de handen in het haar.

"De bronnen die er waren, zijn er niet meer. Veel mensen werkten in de bouw of in de horeca, maar dat valt weg. We hebben geen recht op economische werkloosheid, dus kunnen we de rekeningen niet meer betalen," stelt woordvoerder Soufiane.

Brief aan Mahdi

De verschillende collectieven hebben een brief gestuurd naar staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) om hun situatie en bekommernissen uit te leggen. Een antwoord kregen ze nog niet.

De actie verliep zonder problemen. Na drie kwartier ruimden de betogers, die allen een mondmasker aanhadden en de nodige afstand behielden, op vraag van de politie hun spandoeken op en trokken ze naar huis.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?