Scannen van leerlingen gebeurt wel vaker

© Photonews

Vanaf maandag twee december start het Sint-Jan Berchmancollege met een proefproject waarbij leerlingen worden gescand wanneer ze aankomen op het schoolterrein en wanneer ze het terrein opnieuw verlaten. Dat moet de facturatie van naschoolse opvang vergemakkelijken. Maar het college is daarin lang geen pionier. Ook vzw Infano, die binnen verschillende Brusselse scholen actief is, maakt gebruik van dezelfde procedure.

Even voor alle duidelijkheid: de school laat een barcode bevestigen aan de boekentas van alle leerlingen, en die wordt zowel 's morgens als 's avonds ingescand.

"De beschreven verwerking van persoonsgegevens - het scannen van etiketten op boekentassen - met bijvoorbeeld het oog op veiligheid, correcte facturatie, etc. is toegestaan als de principes van de Algemene Verordening voor Gegevensbescherming (GDPR, red.) worden nageleefd." Dat laat woordvoerster van de gegevensbeschermingsautoriteit Aurélie Waeterinckx weten aan BRUZZ.

Biometrische gegevens - zoals vingerafdrukken - liggen veel gevoeliger, maar die worden door de scholen niet geregistreerd.

Trend binnen naschoolse opvang

Vzw Infano maakt al langer gebruik van barcodes om te factureren. Zij organiseren naschoolse opvang voor scholen in Sint-Agatha-Berchem, Anderlecht, Laken en Neder-Over-Heembeek. Daarbij kunnen de scholen kiezen of ze zelf factureren voor de opvang, of dat ze dit laten doen door Infano.

"Wanneer wij dit doen, maken we altijd gebruik van het scansysteem. Het is nu eenmaal stukken efficiënter dan telkens handmatig een lijst met aanwezigheden te moeten invullen", vertelt Hans Desmedt. Hij is operationeel directeur voor de vzw.

Infano is ook actief binnen meer dan 90 Vlaamse scholen, waar dezelfde methodes van kracht zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?