Schaarbeek belast verloederde gevels

© brusselnieuws.be
02/08/2013
Huiseigenaars die hun verloederde gevel niet aanpakken moeten dokken in Schaarbeek. De gemeente rekent voortaan maandelijks 55 euro aan per meter slecht onderhouden gevel. "We willen de eigenaars wakker schudden."

Afbrokkelende bepleistering, planten in de dakgoot of kapotte ramen. Eigenaars van een huis in Schaarbeek doen er best aan om hun verwaarloosde gevels zo snel mogelijk op te knappen. Vanaf deze maand moeten ze immers 55 euro betalen per lopende meter slecht onderhouden gevel, weet La Dernière Heure. Voor een woning van vijf meter breed met drie verdiepingen betekent dat 825 euro per maand.

Met de maatregel wil Schaarbeek de noodlijdende gemeentefinanciën helpen en eigenaars aanzetten om hun panden te renoveren. De taks komt bovenop de jaarlijkse leegstandsheffing die al vele jaren wordt aangerekend in de gemeente.

"De nieuwe maandelijkse taks op verwaarloosde gebouwen zal een sterker effect hebben dan de jaarlijkse taks", zegt burgemeester Bernard Clerfayt (FDF). "We willen de eigenaars wakker schudden. Wij verwachten geen inkomsten maar hopen dat eigenaars iets doen aan hun gevels. Schaarbeek mag niet lelijk zijn door de fout van enkelen."

Wie kan bewijzen dat werken aan de gevel gepland zijn, hoeft de nieuwe geveltaks niet te betalen. Ook wie zijn pand pas heeft gekocht, krijgt nog even respijt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni