Schaarbeek haalt afval zelf op en stuurt Net Brussel rekening

© Peter Dhondt-BRUZZ
| 31 januari 2020: een gedeeltelijke staking bij Net Brussel maakt dat witte vuilniszakken blijven staan op de Elsensesteenweg en elders (archiefbeeld).

De gemeente Schaarbeek gaat Net Brussel een belasting opleggen, omdat afgelopen zaterdag huisvuil niet werd geruimd werd door de ophaaldiensten. In meerdere straten bleef het afval gewoon staan, waarop gemeentewerkers zelf een inhaalronde organiseerden. "Deze situatie doet zich helaas veel te vaak voor", foetert schepen van Netheid Deborah Lorenzino (Défi).

Het was een moeilijke week voor de vuilnisophaling van Net Brussel. Na de nationale stakingsactie van vakbond ABVV was de ophaling van de vuilniszakken al verstoord op dinsdag en ook op donderdag en vrijdag was er hinder door een spontane staking. Ook zaterdag reden niet alle netheidsdiensten uit. Met name in Schaarbeek bleef het huisvuil op straat staan.

De gemeente sakkert, omdat Net Brussel niet preventief had gewaarschuwd voor acties. "In een dichtbevolkte gemeente als Schaarbeek zorgt dat onmiddellijk voor een enorme chaos. Wij hebben het agentschap daarom in gebreke gesteld om zo vlug mogelijk een inhaalronde te organiseren om dit huisvuil op te halen", reageert schepen Lorenzino.

Gemeentelijke afvalophaling

Een reactie van Net Brussel bleef echter uit en dus besliste de gemeentelijke netheidsdienst zelf de ophaling van de witte zakken uit te voeren. Op de belangrijkste wegen en handelskernen, zoals de Helmetsesteenweg en de Brabantstraat, verzamelde een team van negen arbeiders met drie voertuigen tussen 7 en 9 uur de achtergebleven vuilniszakken.

Schaarbeek belast Net Brussel daarom op basis van inbreuken op openbare netheid. "Dat is een gebruikelijke procedure en niet de eerste keer dat we hiermee geconfronteerd worden", reageert woordvoerder Etienne Cornesse van Net Brussel. "Zelf zijn we ook al enkele dagen bezig met inhaalrondes, om alle straten proper te maken. Dat doen we ook de komende dagen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?