Schaarbeek kondigt tijdelijk opvangcentrum aan voor migranten Maximiliaanpark

© Plateforme citoyenne de soutien aux réfugiés Bruxelles

Er lijkt dan toch een tijdelijk pre-opvangcentrum te komen voor de migranten die al weken in en rond het Maximiliaanpark en het Brusselse Noordstation verblijven. Althans, dat meldt waarnemend burgemeester van Schaarbeek Bernard Guillaume (MR) na een overleg tussen de gemeentes van de Stad Brussel, Schaarbeek en de bevoegde federale ministers. Maar Theo Francken (N-VA) distantieert zich van dat idee, meldt zijn woordvoerster.

Federaal minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), kabinetsmedewerkers van staatssecretaris voor Migratie en Asiel Theo Francken (N-VA) en de burgemeesters van Stad Brussel Philippe Close (PS) en Schaarbeek Bernard Guillaume (MR, plaatsvervangend) zaten vrijdagnamiddag samen op het kabinet van Jambon om de situatie aan het Maximiliaanpark te bespreken. Daar slaan al enkele weken heel wat migranten hun tenten op, een netelige situatie voor zowel de migranten zelf als voor de buurtbewoners.

Verschillende vluchtelingenorganisaties en onder meer Schaarbeeks burgemeester Bernard Clerfayt (DéFI) trokken al eerder aan de alarmbel en vroegen dringend een opvangcentrum. Maar volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) kon er geen sprake zijn van opvang voor migranten die in ons land geen asiel aanvragen.

Opvang voor 100 tot 200 personen
Toch wist waarnemend burgemeester van Schaarbeek Guillaume (MR) vrijdagnamiddag aan onze redactie te melden dat er tijdens het overleg een principeakkoord was bereikt over een tijdelijk pre-opvangcentrum voor de migranten.

"Het centrum komt er in de eerste plaats voor de meest kwetsbare migranten, maar het is vooral de bedoeling om de mensen ook beter te kunnen informeren over hun rechten en plichten. Zo kunnen diegenen die voorlopig weigeren asiel aan te vragen, dat toch doen."

Of de keuze ook deze keer op de WTC III-torens valt, is nog niet geweten, maar het centrum zou binnen een perimeter van 500 meter rond de Dienst Vreemdelingenzaken en het Maximiliaanpark vallen. In eerste instantie moet het centrum opvang bieden aan 100 à 200 personen.

"Het gaat wel om een tijdelijk centrum, want het is niet de bedoeling om meer migratie aan te zuigen", benadrukt Guillaume.

Francken distantieert zich
Bij het kabinet Francken klinkt het dat dat overleg "constructief" verlopen is, en dat afgesproken werd om de politieacties en infocampagnes voort te zetten. "Maar er zijn geen afspraken gemaakt voor een opvangcentrum voor mensen die geen asiel willen aanvragen in België. Dat zou een enorm risico vormen om transitmigranten aan te trekken. Als de gemeente dit initiatief wil nemen, dan raden wij dit ten stelligste af. Het is geen goed idee", klinkt het.

In 2015 werd al een soortgelijk pre-opvangcentrum opgericht, toen in het WTC III-gebouw. Maar op het kabinet Francken wordt benadrukt dat het toen ging om mensen die in België asiel wilden aanvragen. "Dat was een heel andere situatie. Mensen die vandaag in ons land asiel willen aanvragen worden meteen opgevangen."

Gevraagd om verduidelijking, blijft Guillaume erbij dat er een mondeling akkoord was over een opvangcentrum. Maar nu de federale staatssecretaris daar niet achter blijkt te staan, is het nog maar zeer de vraag wie dat centrum zal oprichten. "De gemeentes hebben daarvoor geen middelen, maar hopelijk kan het gewest tussenkomen", aldus Guillaume.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?