Schaarbeek krijgt prijs van hartenbreker

© Facebook Amoureux, vos papiers!

Uitgerekend op Valentijnsdag krijgt de gemeente Schaarbeek de 'prijs van hartenbreker' van Amoureux, vos papiers. Dat collectief hekelt het beleid van de gemeente. “Schaarbeek maakt het leven van koppels van mensen met en zonder papieren moeilijk”, klinkt het.

Sinds 2006 heeft Schaarbeek een speciale politiecel die schijnhuwelijken onderzoekt. Zo is het aantal schijnhuwelijken gezakt van 40 naar 17 procent op twaalf jaar tijd. Maar volgens Amoureux, vos papiers maakt de gemeente het leven van koppels van mensen met en zonder papieren moeilijk.

De aanpak van schijnhuwelijken zou tot de arrestatie van sans-papiers leiden. En dat is onterecht, vindt het collectief. Volgens hen zouden heel wat gemeenten de rechten van zulke koppels schenden.

Daarom heeft het netwerk, dat zich naar eigen zeggen inzet voor “de koppels die slachtoffer zijn van het migratiebeleid”, voor het eerst de “prijs van hartenbreker” uitgereikt. In een huwelijksstoet overhandigde het collectief de prijs aan schepen van Burgelijke Stand Bernard Guillaume (MR).

"Niet arbitrair"

"Als iemand geen papieren heeft, volstaat dat niet om een huwelijk als schijnhuwelijk te bestempelen", legt Selma Benkhelifa uit. De advocate van Progress Lawyers Network meent dat Schaarbeek dat wel doet, net als andere gemeenten.

Maar Bernard Guillaume weerlegt de kritiek op zijn aanpak. "We pakken schijnhuwelijken aan en zijn daarin efficiënt, maar niet arbitrair", zegt hij aan BX1.

"Een huwelijk weigeren we alleen als er een negatief advies is van de politie en van het parket, maar dan nog kan het koppel beroep aanteken." Op gemiddeld 500 huwelijken per jaar in Schaarbeek worden er minder dan 30 geweigerd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?