Schaarbeek plant drie ondergrondse parkings

© Erf-goed.be

Er is potentieel voor ondergrondse parkings onder het Lehonplein, de Rigasquare en het Daillyplein. Dat blijkt uit een studie besteld door de gemeente Schaarbeek. Meest concreet is het plan voor het Lehonplein. Daar zouden minstens 200 parkeerplaatsen komen. De parkeerplaatsen op het nabijgelegen Colignonplein zouden dan kunnen verdwijnen.

Schaarbeek zou graag drie ondergrondse parkeergarages bouwen. Eentje onder het Lehonplein, achter de Sint-Servaaskerk, een tweede onder de François Rigasquare, achter de Heilige Familiekerk, en een derde onder het Daillyplein. De drie locaties komen naar voor uit een onderzoek uitgevoerd door studiebureau Tritel.

De gemeenteraad heeft woensdag alvast een lastenboek goedgekeurd voor de parking onder het Lehonplein. De gemeente zoekt een concessiehouder voor de bouw en uitbating van de parking. Die zou minstens 200 autoplaatsen moeten tellen, naast ook 25 plaatsen voor fietsen en 15 voor motoren. De uitbater zal ook een abonnementsformule moeten hebben voor bewoners.

Volgens de gemeente is de nood aan extra parkeerplaatsen erg groot in de buurt, onder meer door de nabijheid van het gemeentehuis, de Hallen van Schaarbeek, de vele restaurants en winkels, en de vrijdagmarkt op de Koninklijke Sint-Mariastraat. Tegelijk zouden dan ook parkeerplaatsen kunnen verdwijnen op het nabijgelegen Colignonplein. De publieke ruimte voor het gemeentehuis kan zo worden opgewaardeerd tot een 'nieuw gezicht voor de gemeente', aldus een persbericht van burgemeester Bernard Clerfayt (Défi) en schepen van Mobiliteit Denis Grimberghs (CDH).

Parking bij metrostation
Voor de twee andere parkingprojecten hoopt Schaarbeek op medewerking van respectievelijk Beliris en het Gewest. "Het Lehonplein is de enige locatie waar de gemeente alleen kan handelen", zegt woordvoerder Delphine Morel de Westgaver aan onze redactie. "Voor de Rigasquare vragen we dat Beliris werk maakt van een parking bij de bouw van het geplande metrostation. Voor het Daillyplein, dat vlak bij de grenzen met Sint-Joost en Brussel-Stad ligt, vragen we de medewerking van het Gewest."

Schaarbeek heeft contact genomen met Beliris, minister van Mobiliteit en Openbare Werken Pascal Smet (SP.A) en het gewestelijk parkeeragentschap Parking.Brussels.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?