Schaarbeek raakt synagoges kwijt: 'Bijna geen Joden meer'

Op een jaar tijd worden twee synagoges te koop aangeboden in Schaarbeek. Volgens het Centraal Israëlitisch Consistorie (CIC) wonen er nagenoeg geen Joden meer in de ‘Joodse’ wijk rond het Noordstation.


De Synagoge in de Rogierstraat staat te koop, en vorig jaar nog werd een andere synagoge in de nabije Paviljoenstraat verkocht. Hoewel ze beide verschillen – de eerste is ashkenazi, voor Oost-Europese riten, de tweede sefardi, voor Mediterrane riten – duidt de opeenvolgende verkoop toch dat er iets aan de hand is.

Bij het CIC is men karig met informatie. “We hebben ook vernomen dat de synagoge te koop staat. Ze is eigendom van de lokale gemeenschap. Maar we wensen hierover niet te communiceren,” zegt Michel Laub. “Het ligt gevoelig.”

“Er wonen bijna geen Joden meer in die buurt,” vervolgt Laub. “Nochtans was dat deel van Schaarbeek aan het Noordstation ooit een erg joodse buurt. Nu verhuizen de meesten naar elders in Brussel.”

Wie de synagoge in de Paviljoenstraat heeft gekocht, is onduidelijk, alsook wie geïnteresseerd is in de synagoge in de Rogierstraat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?