Schaarbeek wil oudste café in gemeente kopen

© Google Street View

Schaarbeek wil het oudste café van de gemeente, 'Aux Trois Rois', kopen. De toekomst van het pand op de Haachtsesteenweg, dicht bij het pleintje dat in de volksmond bekendstaat als Pogge, was onzeker na de dood van eigenaar Jules Van Geel.

Van Geel was sinds de jaren negentig weduwnaar en stierf zelf op 1 januari van dit jaar. De gemeente Schaarbeek heeft zijn kinderen nu laten weten dat het geïnteresseerd zou zijn om het historische pand uit de 18de eeuw over te kopen. De erfgenamen gaan akkoord om eerst met de gemeente te onderhandelen voor ze het pand publiek te koop stellen, meldt de RTBF.

Aux Trois Rois was in de beginjaren een postkantoor. Volgens de RTBF deed het daarna mogelijk ookeen tijdlang dienst als het eerste Schaarbeekse gemeentehuis. Jules van Geel, beter bekend als Julo, maakt er in de tweede helft van de twintigste eeuw een trekpleister van de lokale folklore van.

Hij had een standbeeldje van de Schaarbeekse mascotte Pogge dat hij bij elke carnavalsstoet bovenhaalde, net als heel oude carnavalsvaandels. Zijn estaminet was maar heel zelden open, maar bood ook onderdak aan de leden van de vzw ‘les Amis de Pogge’, medestanders in Van Geels strijd om de Schaarbeekse tradities levend te houden.

Verzamelplek
De gemeente wil voorkomen dat het café nu tegen de vlakte zou gaan. “Toen Julo nog leefde, had de gemeente al laten weten dat ze geïnteresseerd was om het café over te kopen”, zegt schepen van Middenstand en Folklore Etienne Noël (MR). “Maar hij wou zelf niet verkopen. Vandaag praten we dus met zijn erfgenamen."

Schaarbeek plant het gebouw grondig te renoveren in het kader van het wijkcontract Pogge, al zal het zich daarvoor wel een beetje moeten haasten. "Aux Trois Rois zou dan een etablissement kunnen worden dat elk weekend open zou kunnen zijn”, klinkt het bij Noël. “Wij willen deze plek laten leven als een verzamel- en ontmoetingsplek voor de Schaarbeekse folkloristische verenigingen."

Het stamineetje zou ook een marionettentheater en exposities kunnen herbergen, zeker ook omdat de gemeente de collectie zeldzame voorwerpen van Julo al heeft overgekocht. Op de bovenverdieping wordt een gastenhuis met een aantal slaapplaatsen gepland.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?