Schaarbeekse Haard stapt mee in Housing First

Dakloos in Brussel Dakloos in Brussel
© PhotoNews
| Dakloos in Brussel (archiefbeeld).
© PhotoNews
| Dakloos in Brussel (archiefbeeld).

De Schaarbeekse Haard zal in de loop van 2020 twee verouderde woningen ter beschikking stellen van daklozen. Het is de eerste sociale huisvestingsmaatschappij die zich inschrijft in het Housing First-principe.

In 2013 zette het Housing First-principe voet aan de grond in ons land. Dat is een alternatief hulpprogramma dat daklozen onvoorwaardelijk een woning aanbiedt, De methode leverde in het buitenland veelbelovende resultaten op. Sindsdien zagen tien woonprojecten het daglicht in Brussel.

Daar komen er in de loop van 2020 nog eens twee bij, op het grondgebied van Schaarbeek. De sociale huisvestingsmaatschappij zal te renoveren gebouwen uit haar portefeuille beschikbaar stellen voor daklozen. Gedurende achttien maanden kunnen zij terecht in sociale woningen die niet meer voldoen aan de stedenbouwkundige normen.

150 daklozen gehuisvest

"Als dat allemaal goed verloopt, komen de daklozen in aanmerking voor een échte sociale woning", zegt Myriam Boxus, voorzitster van de Schaarbeekse Haard, in La Capitale. "We hopen nog zo'n projecten te realiseren in woningen die nog gerenoveerd moeten worden."

Sinds de uitrol van Housing First zijn de vier Brusselse vzw's erin geslaagd ongeveer 150 daklozen te huisvesten. "Negentig procent daarvan blijft onder een dak. De hulp is nodig, want op eigen houtje vinden daklozen heel erg moeilijk een woning. Met als gevolg dat ze helemaal in de vergeetput belanden. Daklozen hebben geen adres, en dus ook geen OCMW-uitkering", aldus Muriel Allart van Housing First België.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?