Schaarbekenaar vindt kat na 7 maanden terug: 'Solidariteit onder baasjes is enorm'

© Ever'y Cat
| Baasjes Xavier Willot en Laura Blancot.

Hoewel in Brussel steeds minder baasjes hun dier terugvinden, worden ook heel wat katten wél teruggevonden. Het Schaarbeekse baasje van Leny vond zijn kat na zeven maanden terug. “Ik heb nooit de moed opgegeven.”

Schaarbekenaar Xavier Willot was op vakantie in Zuid-Frankrijk toen zijn kat Leny thuis in Schaarbeek zoek raakte. Hij woont in een huis met een tuin waar de tienjarige Leny vrij kan rondlopen. Een vriendin die oppaste had nog gevraagd of de deur naar de tuin open mocht, Willot had bevestigd. Maar sindsdien was Leny spoorloos.

Weg was de inmiddels tienjarige kat die van de dierenarts destijds maar vijf jaar had gekregen wegens een zwak hart. De slechte jager, die ooit zélf door een vogel werd aangevallen en er een verstuikt kopje aan overhield.

“Het is een hele lieve kat die veel van knuffelen houdt,” zegt Willot. “Iedereen is dol op hem, dus veel mensen wilden meteen helpen zoeken. Ik ben graficus en heb meteen kleine flyers gemaakt op basis van een foto. Ik heb die gedeeld via sociale media en was enorme verbaasd om te zien hoeveel mensen wilden helpen."

Willot kreeg al snel berichten van mensen die raad wilden geven. "Ik werd om twee uur ’s nachts gebeld door iemand die mijn kat had gezien. Hij vroeg me de naam van de kat door de telefoon te roepen. We belden via video, de telefoon stond op luidspreker. Ik werd ook wel eens gebeld door bejaarde dames die me zeiden dat ik de moed niet mocht verliezen. Dat zij ook wel eens een jaar lang een bril waren kwijtgeraakt, maar deze uiteindelijk toch terecht is gekomen."

Duizend flyers voor Schaarbeek

Tijdens zijn vakantie maakte Willot duizend flyers om te verspreiden zodra hij thuiskwam. Die gingen naar brievenbussen, winkels, dierenasiels en dierenartsen. Via Pet Alert verspreidde hij de oproep om Leny terug te vinden. Ook Ever'y Cat (vzw die hulp biedt aan zwerfkatten in de gemeenten Brussel, Schaarbeek, Evere en Haren) hielp mee.

Nog het meest onder indruk is hij van Ever'y Cat. "Directrice Stéphanie gaat ’s nachts op pad, ze voedt zwerfdieren en zoekt een nieuw baasje. Zij was het die Leny herkende toen hij zeven maanden na zijn verdwijning gehavend werd teruggevonden in de Koningsstraat."

Leny werd vorige week gevonden door een man die had nog een stukje van zijn sandwich met hem gedeeld en hem daarna had meegenomen in zijn rugzak. Hij heeft Ever'y Cat gebeld, die hem is komen halen.

"Hij woog nog 500 gram, je kon zijn skelet voelen. Hij was helemaal vies en schrikachtig alsof hij iets naars heeft meegemaakt. Ever'y Cat belde om 9 uur ‘s ochtends – ik was in mijn hotel, ik had geen idee wie het was. Toen ik de video zag, herkende ik mijn kat onmiddellijk."

leny_terug.jpg
© Xavier Willot
| Leny komt na zeven maanden omzwervingen door Brussel weer thuis in Schaarbeek.

Nooit de hoop verloren

"Anderen zouden al lang gedacht hebben dat de kat dood was, maar ik stelde me voor dat hij weer thuis zou komen. Hij is heel lief, dus ik dacht dat misschien met andere mensen was meegegaan. Uit heel België kreeg ik felicitatieberichten toen de kat was gevonden. Mensen stuurden privéberichten dat het hen hoop gaf dat ze hun eigen verloren huisdier zouden terugvinden."

Leny was niet gechipt, alleen gecastreerd, hij had een medaille met telefoonnummer, maar was kort voor mijn vakantie verloren. "Nu ik hem terug heb, heb ik meteen een afspraak gemaakt om een chip te plaatsen. Ik heb mezelf verwijten gemaakt, maar hij is terug; dat is het belangrijkste. Ik hoop dat hij het uithoudt, dat hij herstelt. De komend maand laat ik hem zeker niet buiten. Hij moet eraan wennen dat hij hier weer woont. En als ik op vakantie ga, neem ik hem mee.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?