| Schaarbekenaar Lieve De Witte oogst krieken.

Schaarbekenaren brouwen na 10 jaar bier van krieken uit eigen tuin

JP
© BRUZZ
27/07/2021

In 2011 begonnen enkele Schaarbekenaren kriekelaars te planten in hun eigen tuin. De Kriekenboomsaga heeft na tien jaar voor het eerst tot een voorzichtig resultaat geleid. Deze zomer wordt met de bescheiden oogst – zo’n twintig kilo – eindelijk bier gebrouwen.

Het is de Schaarbeekse Brasserie de la Mule die aan de slag zal gaan met de hyperlokale oogst. Er is inmiddels zo’n tien kilo binnen gebracht op drie verschillende locaties: de Bûûmkwekerij, GC de Kriekelaar en Brasserie de la Mule. In totaal hebben Schaarbekenaren de afgelopen tien jaar zo'n driehonderd kriekelaars geplant. Boomeigenaren hebben nog een week om de rest van hun oogst binnen te brengen.

De Kriekenboomsaga ontstond in 2011. “Als een erfgoedproject, maar ook om mensen samen te brengen,” klonk het destijds. Schaarbeek stond immers een eeuw geleden bekend om zijn krieken. Maar die gingen grotendeels verloren door de verstedelijking. Brouwerijen zijn wel weer begonnen met kriekenbier brouwen, maar de krieken kwamen zelden uit Schaarbeek. Het boomplantproject de Kriekenboomsaga moet daar verandering in brengen.

“De Schaarbeekse kriekelaar is een hele speciale fruitboom,” herinnert Youri Bellemans van de Bûûmplanters. “De prunus cerasus - ‘Schaarbeekse kriek’ - is wereldwijd bekend. Met name bij bierkenners dankzij bieren van de Brouwerij 3 Fonteinen.” Het is een vrij kleine kriek met een uitgesproken smaak: zuur, met een hint van amandel.

De Schaarbeekse krieken zijn klein en smaken zoet.

| De Schaarbeekse krieken zijn klein en smaken zuur.

Van de opbrengst van de eerste brouwsessie zullen vooral de bomenplanters kunnen proeven. Maar in de toekomst hoopt Bellemans de oogst nog uit te breiden. Geïnteresseerden kunnen in november een boom komen halen om in de tuin te planten.

Door het jaar heen zijn er ook regelmatig activiteiten. Zo werd eerder al kriekenijs gemaakt, trokken geïnteresseerden op studiereis langs een lambiekbrouwer en twee geuzestekers en legde sommelier Raf Van Pottelbergh alles uit over fermentatie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Samenleving, buumplanters

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni