| Michel De Herde, Schepen voor Franstalig onderwijs in Schaarbeek

Schepen De Herde beschuldigd van zedenfeiten, Ecolo vraagt bevoegdheden af te nemen

© Belga - BRUZZ
16/11/2022
Updated: 17/11/2022 08.23u

De Schaarbeekse schepen van Onderwijs Michel De Herde (LB-DéFi) wordt beschuldigd van aantasting van de seksuele integriteit door een persoon die een gezagspositie heeft. Dat bericht de Franstalige openbare omroep RTBF en is woensdag bevestigd bij het Brusselse parket. Nadat hij werd gehoord door de onderzoeksrechter, is De Herde onder voorwaarden vrijgelaten. Ecolo vraagt dat de burgemeester "zo snel als mogelijk" de bevoegdheden van schepen De Herde afneemt.

In september raakte bekend dat een studente een klacht over verkrachting had ingediend tegen De Herde, die al een dertigtal jaar schepen in Schaarbeek is. Enkele maanden eerder was er ook al een klacht van schepen Sihame Haddioui (Ecolo). Zij beschuldigde haar collega ervan dat hij seksistische uitlatingen jegens haar had gedaan en haar eerbaarheid had aangerand tijdens een gemeenteraad in oktober 2021.

De Herde heeft alle aantijgingen ontkend. Maandagochtend had de onderzoeksrechter in dit zedendossier een huiszoeking bevolen in het bureau en de woning van de schepen. Er zijn documenten in beslag genomen en de verdachte is verhoord. Vervolgens is hij dus in staat van beschuldiging gesteld voor aantasting van de seksuele integriteit door een persoon in een gezagspositie, maar vrijgelaten onder voorwaarden.

DéFi heeft inmiddels aangekondigd dat De Herde volgende week woensdag wordt gehoord in het comité der wijzen van de partij. Die hoorzitting was al gepland voor de inbeschuldigingstelling. Het comité is als enige bevoegd om positie in te nemen, maar in principe moet een mandataris bij een inbeschuldigingstelling uit zijn functies binnen en buiten de partij geschorst worden.

DéFi beklemtoont in een mededeling dat ze klachten in dit soort zaken zeer ernstig neemt. De partij vindt het "onontbeerlijk om het vermoeden van onschuld te respecteren", maar "het is evenzeer onontbeerlijk om de stem van vrouwen die agressie aanklagen te respecteren en te horen".

Reactie Ecolo

Meerderheidspartij Ecolo vraagt intussen dat de bevoegdheden van schepen Michel De "zo snel mogelijk" worden ontnomen "als voorzorgsmaatregel en met respect voor het vermoeden van onschuld." Volgens Ecolo is dat nodig om de vrouwen te beschermen die hebben durven spreken.

Reactie advocaat

Ook de advocaat van De Herde, Melanie Bosmans, heeft intussen gereageerd op het nieuws. "Mijn cliënt werd inderdaad verhoord en aangeklaagd, maar het gaat geenszins om feiten die minderjarigen betreffen", aldus de advocaat.

“Hij werd vrijgelaten op voorwaarde dat hij alle dagvaardingen zou naleven, tijdens zijn mandaat niet alleen zou zijn met vrouwen en zich niet zou bemoeien met aanwervings- of promotieprocedures”, klinkt het in een bericht van de advocaat aan onze redactie. De Herde kreeg geen ander beroepsverbod opgelegd.

Volgens zijn advocaat blijft de schepen de feiten formeel ontkennen. Hij zal nog tot minstens 27 november 2022 met ziekteverlof blijven.

Zijn advocaat benadrukt ook dat het momenteel om een tenlastelegging gaat. “Een tenlastelegging doet geen afbreuk aan het vermoeden van onschuld dat mijn cliënt zou moeten genieten en verleent hem verschillende rechten, waaronder het recht om onderzoekstaken te verzoeken.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni