Schepen Ganshoren: 'Eenrichtingsverkeer aan Basiliek stopzetten'

© Google Maps / Peter Dhondt

Schepen van Mobiliteit in Ganshoren Magali Cornelissen (MR) wil dat de testen met het eenrichtingsverkeer rond de Basiliek van Koekelberg onmiddellijk worden stopgezet. “De inwoners van mijn gemeente worden verstikt met dit plan en geraken nog maar moeilijk in het centrum van Brussel.”

Eind mei dit jaar besliste mobiliteitsorganisatie Brussel Mobiliteit om met een testfase het verkeer rond de Basiliek van Koekelberg in een richting te laten verlopen. Het moest de verkeersknoop aan de Pantheonlaan en de Frans Gasthuisstraat ontwarren en tram 19 vlotter laten passeren.

‘Centrum is onbereikbaar’
In juli uitte oppositieraadslid voor de PS in Koekelberg Ahmed Laaouej een eerste keer kritiek op het initiatief door te zeggen dat ‘het de wijk rond de Basiliek helemaal verlamt’. Na overleg tussen gemeente en gewest werd het circulatieplan aangepast, maar dat bracht volgens schepen van Mobiliteit in Ganshoren Magali Cornelissen (MR) geen zoden aan de dijk.

“De situatie is vandaag onhoudbaar geworden voor de Ganshorenaars. Voor de inwoners die zich naar het centrum willen begeven zit er niets anders op dan de Poplimontlaan te nemen. Op die plaats zit het verkeer vak vast nadat werd besloten de toegang tot de Jacques Sermonlaan vanuit de Hertog Janlaan af te sluiten.”

‘De stad wordt verstikt’
Cornelissen verwijst ook naar de werken aan tramlijn 9 die alleen maar voor meer problemen zorgen. “Hierdoor is de Jettelaan richting centrum Brussel onbereikbaar en is ook de Tentoonstellingslaan op vele plaatsen niet toegankelijk.”

“Kortom, de stad wordt op dit moment verstikt door dit project en dus heb ik het Begeleidingscomité (met daarin onder anderen de vertegenwoordigers van het gewest en het openbaar vervoer, red.) gevraagd om de testfase stop te zetten. Het is duidelijk dat dit niet werkt en daar is de petitie van bakkerij Maes met 1.280 handtekeningen tegen dit project een krachtig signaal in.”

“De testen hebben wel uitgewezen dat er dringend aanpassingen moeten worden doorgevoerd aan de kruispunten aan de Poplimont- en Sermonlaan en de Keizer Karel- en Pantheonlaan. Tijdens de volgende bijeenkomst van het Begeleidingscomité begin december zal ik daar ook met aandrang naar vragen.”

Kabinet Smet evalueert in december
Woordvoerder van mobiliteitsminister Pascal Smet (SP.A) Mathias Dobbels laat aan BRUZZ weten dat er voor de bijeenkomst in december geen ingrijpende veranderingen verwacht worden.

"De test is er gekomen op vraag van openbaar vervoersmaatschappij MIVB om te kijken of de doorstroming van de tram kan verbeterd worden. Momenteel loopt een analyse van Brussel Mobiliteit en de MIVB om te kijken wat de impact hiervan is, ook op de andere verkeersstromen."

"We zijn ons wel degelijk bewust van de vraag van Ganshoren en zullen met alle elementen rekening houden tijdens de evaluatie, zo ook met het advies van de andere gemeenten (Koekelberg en Sint-Agatha-Berchem). De evaluatie staat gepland begin december wanneer de resultaten van de analyses en alle tellingen bekend zijn."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook