Schepen Jos Raymenants (Groen) verruilt gemeentepolitiek Sint-Gillis voor Net Brussel

AB
14/06/2023

Jos Raymenants (41) stapt op als schepen van Nederlandstalige Aangelegenheden en Gemeentelijke eigendommen van Sint-Gillis. De politicus van Groen zegt de gemeentepolitiek dit najaar vaarwel en wordt adjunct-directeur-generaal bij Net Brussel.

Waarom stopt u als schepen?
“Ik doe mijn job heel graag en zie mijn nieuwe functie dan ook als een voortzetting van mijn engagement voor Brussel. Ik heb het gevoel dat netheid een thema is waar veel Brusselaars van wakker liggen. In mijn nieuwe functie hoop ik niet alleen een impact te hebben op Sint-Gillis, maar op het hele Brussels Gewest.”

Heeft u het gevoel dat zoiets mogelijk is?
“Als schepen ken ik de gemeenten goed en kan ik de samenwerking met Net Brussel versterken. Mijn rol verandert, maar mijn hart blijft kloppen voor Brussel.”

Er was regelmatig onenigheid met de PS, onder meer op het vlak van mobiliteit. Hebben die spanningen meegespeeld bij uw beslissing om te stoppen als schepen?
“Nee, ik heb deze job altijd graag gedaan, het is vooral een nieuwe uitdaging om het engagement verder te zetten. Mobiliteit is een zeer belangrijk thema en spanningen maken deel uit van het politieke proces.”

Recentelijk stapten ook andere politici van Groen op, onder wie Kristof Calvo en Juan Benjumea. Is er een verband?
“Nee, zeker niet. Dit is een persoonlijke keuze.”

Waar bent u trots op als u terugkijkt op uw carrière als schepen?
“De vergroening van de gemeentelijke vloot, het klimaatplan dat eind juni zal worden afgerond en de oprichting van een energiegemeenschap, die het delen van zonne-energie onder huurders mogelijk maakt. Verder hebben we van de Nederlandstalige bibliotheek een levendige plek gemaakt waar meertaligheid voorop staat en ben ik ook trots op de opening van een velotheek op twee Brusselse scholen.”

Wat verwacht u van uw nieuwe functie?
“Als schepen ben ik 24/7 beschikbaar, maar als papa van jonge kinderen is dat niet altijd evident. In mijn nieuwe functie zal ik uiteraard ook hard werken, maar ik zal in het weekend meer beschikbaar zijn voor mijn gezin. Ik hoop dat ik mezelf opnieuw kan uitleven op de thema's waar ik graag mee bezig ben en het agentschap kan versterken. Het grote doel is om tegen 2030 het afval met 30 procent te verminderen. Daar ga ik me achter de schermen hard voor inzetten."

Eén van de uitdagingen waar Net Brussel nu voor staat is het nieuwe rooster van de vuilnisophaling, dat zorgt voor duizenden afvalzaken verspreid door de stad.
“De nieuwe kalender geldt pas sinds 15 mei. Er zijn inderdaad wat kinderziektes, maar die zullen worden geëvalueerd zodat er kan worden bijgestuurd waar nodig."

Jos Raymenants was schepen in Sint-Gillis sinds december 2018. Wie hem zal opvolgen is nog niet bekend.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , gemeentepolitiek , sint-gillis , gemeentehuis sint-gillis , carriere , einde carrière , Net Brussel , afval , afvalbeleid , afvalkalender , afvalophalers

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni