| De Zuidfoor in de zomer van 2022.

Schepen Maingain wil via overleg buurtbewoners Zuidfoor geruststellen

Rojin Ferho
© BRUZZ
07/07/2023

Een tiental buurtbewoners trekt naar de Raad van State tegen de beslissing van de stad Brussel om de Zuidfoor een uitzondering te geven op de geluidsnormen. Volgens hen heeft burgemeester Close (PS) de procedure niet correct gevolgd. Bevoegd schepen Fabian Maingain (Défi) wil donderdag in overleg gaan met de buurtbewoners om hen gerust te stellen dat het qua geluidsoverlast niet zo'n vaart zal lopen.

Terwijl de Zuidfoor voor veel Brusselaars een jaarlijkse hoogmis is, is het dat voor heel wat buurtbewoners niet. Al jaar en dag klagen zij over geluidsoverlast, maar een uitzondering op de geluidsnormen is naar eigen zeggen de druppel die de emmer deed overlopen.

Een tiental buurtbewoners trekt nu samen met een advocaat naar de Raad van State, om de stad Brussel administratief in gebreke te stellen. Volgens hen is de procedure voor de aanvraag niet correct verlopen.

Zo heeft burgemeester Close op 20 juni een afwijking toegestaan, blijkt uit een document dat onze redactie heeft kunnen inkijken. “Veel te laat”, vindt Schuermans. “Iets meer dan drie weken later (red. 15 juli) start de Zuidfoor al.”

Bij navraag van BRUZZ over hoe de procedure is verlopen, willen zowel burgemeester Close als schepen voor Economische Zaken, Fabian Maingain, bevoegd voor de Zuidfoor, geen reactie geven.

"Onze wijk wordt al jaar en dag verwaarloosd en nu komt dit er nog eens bij"

Tina Schuermans, buurtbewoner

Wel garandeert Maingain dat er versterkte controles zullen zijn op de geluidsnormen. “Een afwijking wil niet meteen zeggen dat er meer lawaai zal zijn”, klinkt het.

Intussen zijn er volgens Schuermans veel buurtbewoners die de strijd tegen de geluidsoverlast al hebben opgegeven en de stad zullen ontvluchten deze zomer. “Acht op de tien buurtbewoners die ik gesproken heb, vertrekken deze zomer naar andere oorden om op afstand te werken, of hebben daar speciaal verlof voor genomen”, aldus Schuermans. “Ik heb jammer genoeg maar één week vakantie, dus ik ga het geluid moeten doorstaan.”

"Het doet ons erg veel pijn dat de burgemeester met de Zuidfoor de buurt in de kijker wil zetten, terwijl de wijk al jaar en dag verwaarloosd wordt", zegt Schuermans nog. "We zitten hier niet alleen met een daklozen- en drugsproblematiek, er gaat ook veel mis met het afvalbeleid, waardoor straten er regelmatig vuil bij liggen. En dan strijkt hier iedere zomer ook nog eens de foor neer."

Foorkramers

Intussen vinden de foorkramers dat ze al genoeg hebben ingeboet. “Het lawaai gaat om 22 uur naar beneden, en om 23 uur gaat de muziek uit”, zegt foorkramer Fabienne Vandonghen. Door die tegemoetkoming hebben de foorkramers een uur minder lang inkomsten en dat bedrag loopt na zes weken aardig op. "Wij zijn 37 dagen open, dus dat zijn 37 uren die wij ingeleverd hebben om de buurtbewoners toch een beetje tevreden te stellen. Dat is heel veel, hè."

"Een afwijking op de geluidsnormen, wil niet zeggen dat er geluidsoverlast zal zijn."

Fabian Maingain, schepen voor Economische Zaken (DéFi)

Fabian Maingain, lijsttrekker voor Défi in Brussel-Stad

Overleg

Op 13 juli is in ieder geval een overleg gepland tussen de buurtbewoners en schepen voor Economische Zaken, Fabian Maingain (DéFi), die bevoegd is voor de Zuidfoor. “Wij begrijpen hun zorg en zullen hun vragen beantwoorden en uitleggen waarom we deze maatregelen genomen hebben. Ik wil hen nogmaals gerust stellen dat de afwijking niet voor geluidsoverlast zal zorgen”, besluit Maingain.

Uitgenodigde buurtbewoners lopen niet warm voor het overleg. “We vinden het fijn dat de uitnodiging eens vanuit die komt, maar we verwachten niet dat daar veel uit de bus zal komen”, zegt Schuermans. “Het gesprek vindt pas twee dagen voor de foor plaats. We vrezen dat Maingain ons proberen te sussen terwijl 'het spelletje in feite al lang gespeeld is'.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Justitie , Zuidfoor , geluidsoverlast , Fabian Maingain , Philippe Close , buurtoverlast

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni