Na afloop van de schietpartij bij het ziekenhuis van Etterbeek-Elsene werd een perimeter ingesteld door de politie

Schietpartijen in Elsene: drugshandel in het vizier

EDB
© BRUZZ
22/08/2020

Elsene werd in amper één week tijd opgeschrikt door maar liefst twee schietpartijen. Het parket stelde een onderzoek in naar beide schietpartijen, maar kan nog geen uitleg geven over de omstandigheden. Volgens verschillende kranten kijkt het gerecht in eerste instantie naar het drugsmilieu.

De schietpartij die donderdagnamiddag in de Auguste Rodinlaan in Elsene het leven kostte aan een 23-jarige jongeman, was wellicht te wijten aan drugsproblemen. Volgens het Nieuwsblad betrof het meer bepaald een onderling uit de hand gelopen verkoop van drugscontacten. Dat zou een gekende methode zijn onder drugsdealers. Onderling worden er tegen bepaalde prijzen simkaarten verhandeld waarop contactgegevens staan van mogelijke kopers. Voor de juiste prijs krijgt een beginnende dealer een lijstje met mogelijke klanten. Het zou tijdens de onderhandelingen over die prijzen donderdag fout zijn gelopen.

De Morgen schrijft dat er tijdens de eerste maanden van de coronacrisis veel meer drugs vanuit Zuid-Amerika naar ons land werd verscheept. “Meer drugs betekent meer geweld. De wapens en drugs blijven in omloop en de onderlinge strijd om de markt begint te herleven,” klinkt het.

La Capitale meent dat er mogelijk nog een andere piste wordt bewandeld, waarbij een liefdesgeschil tot de schietpartij zou hebben geleid. Volgens de krant wordt evenwel geen enkele mogelijkheid uitgesloten, en wordt het onderzoek voortgezet.

Geen link

De week voordien was er ook al een schietpartij in de Adolphe Matthieustraat in Elsene. Daarbij kreeg een man maar liefst acht kogels in het lichaam. Hij overleefde de aanval, verborg zijn eigen wapen en telefoon, en meldde zich aan bij de politie. De man verkeert niet meer in levensgevaar.

Het parket zou geen link zien tussen deze schietpartij en die van de week nadien. Maar ook hier zou het om een mogelijke afrekening in het drugsmilieu gaan.

Elsens burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo) liet op vrijdag weten dat de gemeente zich bewust is van “terugkerende spanningen, illegale handel en regelmatige verbale en fysieke agressie in deze en andere Elsense wijken."

Er wordt volgens de burgemeester ingezet op preventieve en repressieve maatregelen. "Het is duidelijk dat enkel gezamenlijke actie tussen de preventiediensten en de politie, maar ook en vooral justitie tot betekenisvolle resultaten kan leiden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Samenleving, Justitie, schietpartij, drugsmilieu, Christos Doulkeridis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni