Slachtoffer schietpartij Elsene sterft aan verwondingen, Doulkeridis kondigt actie aan

De schietpartij vond gisteren plaats in de Rodinlaan.
Updated: 21-08-2020 - 16:45

De schietpartij die donderdagmiddag rond 14.00 uur plaatsvond in de Auguste Rodinlaan in Elsene heeft een dodelijke afloop. Eén slachtoffer is overleden aan zijn verwondingen. Het tweede slachtoffer verkeert buiten levensgevaar. Elsens burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo) kondigt een "verhoging van de aanwezigheid en sneller optreden van de politie en preventiediensten" aan.

Eén van de twee personen die na de schietpartij op donderdag in Elsene werd afgevoerd naar het ziekenhuis is bezweken aan zijn verwondingen. Het gaat om een man die geboren werd in 1996. Burgemeester Doulkeridis zegt in zijn reactie op de schietpartij dat de man een zwangere vrouw achterlaat.

Het andere slachtoffer, een man geboren in 1993, verkeert buiten levensgevaar. De politie was donderdagmiddag massaal ter plaatse en heeft een sporenonderzoek uitgevoerd. Ook het parket en de onderzoeksrechter zijn ter plaatse gekomen. “Samen met het labo van de federale gerechtelijke politie en een wapendeskundige,” klinkt het bij het parket. Een onderzoek is lopende. Meer informatie wil het Brussels parket op dit moment niet kwijt.

(Tekst loopt verder onder video)

Een ooggetuige van de schietpartij van donderdag.

Doulkeridis wil actie op lange en korte termijn

Doulkeridis bezocht de locatie van de schietpartij en zegt dat de gemeente zich bewust is van "terugkerende spanningen, illegale handel, regelmatige verbale en fysieke agressie van één of meerdere groepen van mensen" in deze en andere Elsense wijken. Vorige week was er in dezelfde buurt immers ook al een schietpartij. Bewoners van de Adolphe Matthieustraat werden toen midden in de nacht opgeschrikt door een vuurgevecht. Volgens La Dernière Heure werd een slachtoffer toen maar liefst 8 keer getroffen. De persoon in kwestie meldde zich eerst bij de politie, nadat hij zijn wapen en telefoon had verstopt.

"Sinds enkele maanden proberen de gemeentediensten en de politiezone zo goed en kwaad als ze kunnen de juiste antwoorden te bieden op deze vormen van kleine en grotere criminaliteit." Er wordt volgens de burgemeester ingezet op preventieve en repressieve maatregelen. "Het is duidelijk dat enkel gezamenlijke actie tussen de preventiediensten en de politie, maar ook en vooral justitie tot betekenisvolle resultaten kan leiden."

Los van die maatregelen op de lange termijn, wil de burgemeester de rust in de wijk nu zo snel mogelijk doen wederkeren. "Ik heb gevraagd om een verhoging van de aanwezigheid en sneller optreden van onze politie en onze preventiediensten. Ik heb ook gevraagd om zo spoedig mogelijk te vergaderen met alle diensten van de gemeente, politie en parket. Geen enkele wijk in Elsene, geen enkel gezin, niemand mag zich onveilig voelen in onze gemeente. Een veilige leefomgeving is een fundamenteel recht."

Incidents inacceptables dans le quartier de l'Aulne. Le point sur la situation. Hier après-midi des coups de feu ont...

Geplaatst door Christos Doulkeridis - Bourgmestre d'Ixelles op Vrijdag 21 augustus 2020

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?