De Brusselse schoenmakers hebben het moeilijk. In tien jaar tijd nam hun aantal met maar liefst 25 procent af. Eén van de redenen zou het gebrek aan een degelijke opleiding zijn. Maar ook het type schoenen dat vandaag populair is, speelt een rol. “Aan plastieken basketschoenen kunnen wij weinig herstellen.”

Het aantal schoenlappers in Brussel ging in tien jaar tijd achteruit van 85 naar slechts 64 in 2017. Dat blijkt uit een analyse van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) op basis van cijfers van de FOD Economie. “Het beroep wordt nog nauwelijks onderwezen,” klinkt het bij het NSZ. “Daardoor is opvolging door iemand met de nodige technische kennis, amper mogelijk.”

Guy Van Belle, een 56-jarige schoenmaker uit Anderlecht, is het daar volledig mee eens. “Om dit beroep te kunnen uitoefenen, heb je een stevige kennis van de voet nodig. Vroeger kreeg je een aantal jaren de tijd om die theorie onder de knie te krijgen, maar dat kan nu niet meer,” zegt Van Belle aan BRUZZ.

“Voor jonge mensen is het dus heel moeilijk om aan dit beroep te starten als het niet al in de familie zit,” aldus Van Belle. “Daardoor is het merendeel van de Brusselse schoenlappers niet erg jong meer en komen er weinig nieuwe schoenlappers bij.”

Witte schoenen

Rudy Michiels, een 41-jarige schoenmaker uit Elsene, is iemand waarbij het beroep in de familie zit. “Ik leerde het ambacht op 21-jarige leeftijd bij mijn oom. Anders was ik er wellicht nooit zo jong aan gestart,” vertelt Michiels aan BRUZZ.

"Sportschoenen zijn heel moeilijk om te behandelen."

Rudy Michiels, schoenmaker uit Elsene

Michiels ziet nog een andere reden voor het wegkwijnen van het schoenmakersambacht. “Sportschoenen zijn voor ons heel moeilijk om te behandelen. Ze zijn vaak wit en dat is een kleur die moeilijk te herstellen is. Bovendien bestaan ze vaak uit heel wat plastic, waar we ook maar weinig mee kunnen aanvangen.”

Van Belle ziet daarom vooral oudere mensen over de vloer komen. Of klanten met een orthopedisch probleem. “Jonge mensen komen minder vaak langs. Tenzij ze erg dure basketschoenen kochten waarvan ze langer willen genieten,” aldus Van Belle. “Of jonge mensen met vintage schoenen: die durven ook al eens langs te komen.”

sneakers sportschoenen

| De vandaag populaire sport- en basketschoenen zijn moeilijk te herstellen

Wegwerpmaatschappij

Volgens het NSZ springen consumenten bovendien veel te achteloos om met de aankoop van hun schoenen. “Mensen kopen online goedkope schoenen en laten die vaak niet herstellen omdat ze dat niet waard vinden. Dat is niet logisch in tijden waarin het klimaatdebat de boventoon voert en waarin duurzaamheid een belangrijke rol speelt,” klinkt het.

Daardoor hebben de schoenmakers het steeds vaker lastig. “Ik heb het moeilijk,” geeft Van Belle toe. “En dan heb ik nog het geluk dat ik alle technieken van het schoenlappen ken. Maar voor jonge mensen die de stiel nog niet onder de knie hebben, heb ik schrik. Zij zullen het heel zwaar hebben.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Economie, schoenmaker, basketschoenen, ambacht, NSZ, Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen, Van Belle, Michiels, schoenhersteller

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni