Zelfstandigen minder tevreden in Brussel dan elders

070802_ukkel-007_0001.jpg

Bijna de helft van de Brusselse zelfstandigen is niet tevreden over zijn werk-privébalans. Brussel scoort daarmee opvallend slecht, want nationaal gezien klaagt slechts een op drie daarover.

Dat blijkt uit een nieuwe studie van zelfstandigenorganisatie Acerta.

Belangrijkste knelpunten voor de Brusselse zelfstandigen zijn het hoge aantal werkuren en de bijkomende administratie bij het zelfstandigenstatuut. In de enquête werd onder andere gevraagd om een weekplanning in te vullen. Daaruit bleek dat ontevreden zelfstandigen gemiddeld ongeveer tien uur per week meer werken dan tevreden zelfstandigen.

Die tien extra werkuren halen de verdeling tussen werk en privé voor de ontevreden zelfstandigen uit balans. Zelfstandigen die wel aangaven tevreden te zijn konden zo wekelijks bijna drie uur meer aan gezinsactiviteiten besteden. Ook meer tijd voor ontspanning (+4.1 uur) en persoonlijke ontwikkeling (+1.5 uur) zorgen ervoor dat zelfstandigen zichzelf eerder als tevreden beoordelen.

Late roeping zorgt voor hoge tevredenheid

Daarnaast werd bij de zelfstandigen ook gepeild welke professionele factoren meespelen in hun tevredenheid. Daaruit kwamen vooral de standaardvoordelen van het zelfstandigenstatuut, zoals indelen van eigen werkuren, eigen baas zijn en werk uitoefenen dat je graag doet naar voor.

Wel opvallend was dat zelfstandigen die eerst onder een ander statuut gewerkt hadden, zichzelf veel sneller als tevreden beoordeelden. Uit de enquete bleek dat 62;7 procent van deze groep zichzelf als tevreden bestempelde, tegenover slechts 39 procent van de groep die meteen als zelfstandige gestart was.

“Vreemd is dat niet" zegt Katty Hombroux van Acerta. "Wie later de stap zet naar zelfstandigheid, heeft daar bewust over nagedacht. Dat maakt de werk-privébalans eenvoudiger in evenwicht te houden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?