Terwijl het aantal werknemers met een beperking in de privésector in heel het land afneemt, stijgt dat aantal in Brussel net. Dat blijkt uit cijfers van hr-expert Acerta Consult. Brussel is met een tewerkstellingsgraad van 0,36 procent ook de beste leerling van de klas.

© PhotoNews
| Rolstoelgebruiker aan tramhalte in Brussel. Archiefbeeld.
Aantal werknemers met een beperking in de privésector stijgt enkel in Brussel
In 2024 had amper 0,23 procent van de werknemers in de privésector in ons land een beperking, een daling van zowat 8 procent in vergelijking met 2023. Dat is weinig, zeker als je weet dat volgens cijfers van statistiekbureau Statbel 9 procent van de bevolking van 15 tot 64 jaar ernstige hinder ondervindt door een handicap of langdurige gezondheidsproblemen.
In Brussel ligt het tewerkstellingspercentage met 0,36 procent hoger dan gemiddeld. Ter vergelijking, in Vlaanderen had in 2024 0,19 procent van de werknemers een beperking.
Openbaar vervoer
Ook nam enkel in Brussel de tewerkstelling van mensen met een beperking tussen 2023 en 2024 toe. Zo zijn er 2,2 procent meer mensen met een beperking betrokken in het arbeidsproces in vergelijking met vorig jaar. “In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest draagt het dichte netwerk van openbaar vervoer mogelijk bij aan de bereikbaarheid van werkgevers in deze regio, wat voor mensen met een beperking een belangrijke factor kan zijn”, zegt hr-experte bij Acerta Georgia Venetakis daarover.
Volgens Acerta is er in elk geval nog ruimte voor verbetering, zeker als de politiek een algemene tewerkstellingsgraad van 80 procent voor ogen heeft, klinkt het. Het onderzoek is gebaseerd op 407.000 arbeiders en bedienden bij ruim 29.000 werkgevers in de privésector. De dataset is volgens Acerta representatief voor de volledige Belgische arbeidsmarkt.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , privésector , Acerta , beperking , arbeidsmarktparticipatie