Seksclub in Louizawijk frustreert buurtbewoners

© Facebook/Select Club

Select Club, een ‘libertijnse bar’ in de Defacqzstraat, verhit de gemoederen. Buren klagen over vandalisme en zijn naar de Raad van State gestapt. ‘We snappen niet hoe het Gewest deze club een vergunning kon geven.’

De façade is die van een architectonisch erfgoedhuis, erachter bevindt zich een seksclub, Select genaamd. Een indringer in de statige Louizawijk volgens de buurtbewoners, die de club weg willen.

Officieel gaat het om een libertijnse seksclub, compleet met paaldansacts, jacuzzi en hammam. “Gericht op de zelfgekozen vrijgezel, man en vrouw,” zo staat op hun website te lezen.

Vrouw naakt in de goot

“Wie wil er nu naast een bordeel wonen?” De buurtbewoners zijn niet te spreken over de nieuwe seksclub in hun wijk. Vandalisme, tippelen, vechtpartijen: de voorbeelden van overlast zijn legio. “We zagen afgelopen winter hoe een vrouw naakt in de goot gegooid werd,” getuigen buren in La Dernière Heure.

“Niets van aan,” zegt beheerder Adriatik (alias Adriano) Qafa bij monde van zijn advocaat, aan BRUZZ. “Er zijn geen prostituees en de klachten over vandalisme zijn overdreven. Bovendien is het niet de enige club in de buurt.”

De bewoners startten hoe dan ook een petitie tegen Select Club, die 91 handtekeningen opleverde. De gemeente Elsene had eerst een vergunning voor de club geweigerd, conform de wensen van de buurt, bevestigt burgemeester Dominique Dufourny (MR) aan BRUZZ.

Vergunning onder voorwaarden

Maar de dienst Stedenbouw van het Brussels Gewest besliste om dan toch een vergunning toe te kennen, zij het onder een aantal voorwaarden. Zo werd de oppervlakte van de club beperkt en moest er een duidelijke scheiding komen tussen de club en de andere bewoners van het gebouw.

“We snappen niet waarom het Gewest dit heeft goedgekeurd,” klinkt het bij buurtbewoners. Maar de vergunning neemt wel degelijk nota van de klachten.

"We weten alleen niet of de overlast enkel van deze club komt, of ook van andere etablissementen uit de buurt," zegt Michel Briard van de dienst Stedenbouw aan BRUZZ. "Bovendien is het niet aan ons om een ethisch oordeel te vellen."

Raad van State

Nu de petitie niets uitgehaald heeft, hebben de buren een verzoekschrift tegen de vergunning ingediend bij de Raad van State. Om dat te bekostigen, loopt nu een crowdfunding. De gemeente Elsene houdt zich daar voorlopig buiten.

Adriano Qafa is niet opgezet met het protest, zo vertelt hij aan La Dernière Heure. “Je zou moeten zien hoe mooi het binnen is, na alle werk dat ik daar uitgevoerd heb. Ik heb gevochten voor die vergunning.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?