Seksisme: Milquet werkt aan wetsontwerp, Debaets voert actie in rokje

Federaal minister van Gelijke Kansen Joëlle Milquet (CDH) dient in het najaar een wetsontwerp in om seksisme tegen te gaan. Voorts pleiten Brussels parlementslid Bianca Debaets en Véronique Peters, voorzitster Vrouw en Maatschappij Brussel (beiden CD&V) voor de organisatie van workshops rond het thema in Brusselse scholen en jeugdhuizen.

De uitzending donderdagavond op Canvas van Sofie Peeters' documentaire 'Femme de la rue' over seksisme op straat laat ook heel wat politici niet onberoerd.

"Seksistische opmerkingen en beledigingen moeten streng veroordeeld worden om het gevoel van straffeloosheid, in Brussel net zoals op andere plekken, te doorbreken", zegt minister Milquet.

Voor haar moeten de administratieve sancties "één van de prioriteiten worden in het beleid voor respect en de strijd tegen onbeschaafd gedrag". Milquet heeft het over "een maatschappelijke plaag die nogal wordt onderschat".

Actie maandag
Bianca Debaets en Véronique Peters van hun kant zijn tevreden dat er in stad Brussel binnenkort gemeentelijke administratieve sancties (GAS) komen voor mannen die vrouwen lastigvallen op straat. Maar voor hen is dat onvoldoende."

"De boetes zullen niet volstaan om het fenomeen van seksisme terug te dringen", zeggen ze in koor. "Wat we nodig hebben, is een mentaliteitswijziging. We moeten af van de machocultuur waarbij vele mannen zich het recht toeëigenen om wie er niet bijloopt zoals zij het wensen, het leven zuur te maken. Dat kunnen zowel homomannen zijn die hand in hand lopen als vrouwen in een rokje."

Debaets en Peters denken daarbij aan de organisatie van workshops in Brusselse scholen en jeugdhuizen. "Dergelijke workshops moeten een aantal elementaire normen duidelijk maken: gelijkheid tussen man en vrouw en respect voor holebi's en transgenders bijvoorbeeld, maar het moet tevens een kader bieden waar jongeren met hun vragen omtrent seksualiteit terecht kunnen".

Actie op Anneessensplein
Om het idee kracht bij te zetten, plannen Debaets en Peters maandag om 11 uur een actie aan het Anneessensplein. Ze zullen er folders uitdelen met daarop de slogan: "Ik draag graag een rokje. U heeft daar toch geen probleem mee?" Ze hopen met hun actie in gesprek te kunnen gaan met mannen rond seksisme en gaybashen zodat ze zelf hun gedrag in vraag gaan stellen en hopelijk ook bijsturen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?