De ministerraad heeft vrijdag een wetsontwerp goedgekeurd waardoor seksisme in het strafrecht wordt opgenomen. Slachtoffers van seksistische intimidatie of gedrag op de publieke ruimte kunnen een forfaitaire schadevergoeding krijgen.

Bovendien zal een slachtoffer een burgerrechtelijke procedure kunnen aanspannen, zonder eerst voor de strafrechter te moeten verschijnen.

De aandacht voor vrouwen die het slachtoffer zijn van seksistisch gedrag werd aangescherpt na de vertoning van de documentaire Femme de la Rue van Sofie Peeters. Daarin is via opnames met verborgen camera te zien hoe een jonge vrouw door de straten van Brussel wordt gevolgd, beschimpt en lastiggevallen door opdringerige mannen. Met het nieuwe wetsontwerp wil federaal minister Joelle Milquet (CDH) een verdere stap zetten in de strijd tegen seksisme.

De huidige genderwet is beperkt tot het bestraffen van het aanzetten tot discriminatie, geweld of haat van een persoon. Voortaan wordt ook de discriminatie zelf bestraft. Het gaat om "elk gebaar of elk verbaal of ander gedrag, dat uitdrukkelijk tot doel heeft iemand van een ander geslacht te misprijzen op basis van diens geslacht, of dat tot doel heeft hem/haar als ondergeschikt te beschouwen of te reduceren tot zijn seksuele dimensie, wat een ernstige aanslag op zijn/haar waardigheid betekent".

Bedoeling is ook het begrip intimidatie van het burgerlijke luik uit te breiden tot de publieke ruimte. Slachtoffers zullen door de wetswijziging kunnen rekenen op een schadeloosstelling.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni