Sofie Peeters: 'Seksisme niet enkel Brussels probleem'

© brusselnieuws.be
06/08/2012
De internationale aandacht voor haar documentaire 'Femme de la rue' bewijst volgens Sofie Peeters dat seksisme op straat niet beperkt is tot enkele wijken in Brussel. Peeters vindt het jammer dat extremistische organisaties het debat proberen te kapen.

Rits-studente Sofie Peeters kreeg na de première van haar eindwerk telefoon van onder meer Franse, Nederlandse, Duitse en Tsjechische media. "Mijn film gaat dan ook over mannen die je ook in andere grote steden vindt", zegt ze in De Standaard en Het Nieuwsblad. "Ze zijn werkloos, leven in armoede, zijn gefrustreerd en vervelen zich. Dat er zoveel buitenlandse aandacht is voor de film, bewijst wel dat er ook in ons land meer aan de hand is dan lastige mannen in de Anneessenswijk."

"Tot dusver ging het debat wel vooral over hen: wie zijn ze, die allochtone mannen uit Brussel? Ligt het aan hun cultuur dat ze seksistisch zijn? We scheren ook weer alle allochtone mannen over één kam, terwijl de afkomst van de allochtone mannen maar één van de vele aspecten is. De 'doorsnee' allochtoon keurt het seksime wél af. Maar we horen ze nauwelijks."

'Boetes volstaan niet'
Peeters is wel blij dat haar film een debat heeft gelanceerd. "Ik vind het ook goed dat minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) boetes wil invoeren voor seksisme op straat. Maar daarbij mag het niet blijven. Met boetes los je het probleem niet op dat mannen op straat hangen en zich vervelen. Daarvoor moet je de werkloosheid aanpakken. Jongeren moeten ook gesensibiliseerd worden over seksualiteit."

Sharia4Belgium stelde dat Peeters de seksistische opmerkingen zelf heeft uitgelokt. "De discussie over de oorzaken van het seksisme wordt gekaapt door extremisten"; reageert ze. "Ik zit er wel mee in, met wat de film teweeg heeft gebracht. Niet dat ik schrik heb, van Sharia4Belgium bijvoorbeeld. Maar ik wilde het debat niet in die richting sturen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni