© Bart Dewaele

Sekswerkers vragen dringend steun na prostitutieverbod in Brussel

© Belga
27/10/2020

Het Belgisch sekswerkerscollectief Utsopi toont begrip voor het prostitutieverbod dat de Brusselse regering maandag heeft opgelegd, en dat al zeker tot 19 november geldt. Maar er is wel dringend nood aan concrete steun voor de sekswerkers, klinkt het. Vooral financieel krijgen ze het nu nog moeilijker, omdat hun statuut hen vaak in de steek laat.

Nu de cafés en restaurants de deuren moeten sluiten en de contacten tot een minimum beperkt moeten worden, begrijpt Utsopi dat ook prostitutie op straat en in inrichtingen die al dan niet aan deze activiteit zijn gewijd, verboden worden. De Brusselse regering legde maandag tot 19 november een prostitutieverbod op.

De vraag die nu luid weerklinkt vanuit het Belgische sekswerkerscollectief is die om concrete financiële steunmaatregelen. Ze voelen aan dat sekswerkers nog te vaak vergeten worden, terwijl het vaak al om kwetsbare mensen gaat.

"We gaan opnieuw een crowdfunding opstarten om de sekswerkers te ondersteunen, maar op vlak van de overheid is er het overbruggingsrecht. Dat is enkel voor zelfstandigen en helaas zijn er weinig zelfstandigen onder de sekswerkers. Het merendeel, zeker in Brussel, zijn vrouwen zonder papieren. Voor hen bestaat er enkel dringende medische hulp, maar de huur wordt daar niet mee betaald", zegt Daan Bauwens van Utsopi.

Als er geen steun komt, dreigt de prostitutie toch door te gaan in achterkamers. En dat is nog gevaarlijker voor de volksgezondheid. "Sinds september zijn er zeer weinig klanten en dat maakt de situatie extra moeilijk. Als ze geen steun krijgen, zullen ze toch nog werken en dan wordt het gevaarlijk. Zowel voor de sekswerkers als voor de klanten en dus de bevolking", benadrukt Bauwens.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, sekswerkers, Utsopi

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni