Marie, prostituée in de Noordwijk
© Bart Dewaele | Marie, sekswerker in Sint-Joost sinds 1992

Situatie sekswerkers verslechtert: 'Klanten willen maar 15 euro betalen door mondmasker'

KVDP
© BRUZZ
07/08/2020

Sinds midden juni mogen sekswerkers opnieuw aan de slag, maar hun situatie is sinds de heropstart niet verbeterd. De meeste klanten blijven weg, en wie wel nog komt, wil minder betalen. "De situatie is extreem precair", vertelt sekswerker Marie. "De enkele klanten die wel nog komen, maken misbruik van de kwetsbaarheid van de sekswerkers."

De lockdown bleek al een erg moeilijke periode te zijn voor de sekswerkers in Schaarbeek en Sint-Joost. Sekswerkersorganisatie Utsopi deelde voedselpakketten uit, omdat de meeste sekswerkers geen inkomen meer hadden.

Sinds 15 juni is sekswerk opnieuw toegelaten - Sint-Joost volgde een week later - maar sinds de heropstart van de sector is de situatie allesbehalve verbeterd. "De klanten komen niet terug. De meesten zijn bang", vertelt sekswerker Marie, die al sinds 1992 actief is in de prostitutiewijk in Sint-Joost.

Misbruik

Van het normale klantenbestand schat Marie in dat er slechts vijf procent overblijft. "En de klanten die wel nog komen, zijn geen goede klanten." De heropstart voor sekswerkers was mogelijk dankzij een protocol, dat werd opgesteld in samenwerking met de corona-experten en federaal minister van Middenstand Denis Ducarme (MR). Het protocol houdt onder meer in dat zowel de klant als de sekswerker een mondmasker moeten dragen.

"Klanten die nog komen zeggen dan: 'Als het met een mondmasker moet, betaal ik niet meer dan 15 euro.' Normaal is het 30 euro", gaat Marie verder. "Ze maken misbruik van de kwetsbaarheid van de sekswerkers, die niet anders kunnen dan dat te aanvaarden."

'Extreem precaire situatie'

Terwijl de prijzen die klanten aanbieden verlagen, lopen de kosten voor sekswerkers verder op. "Voor een carré betaal je 1.100 tot 2.500 euro per maand. Dan heb je je gas en elektriciteit nog niet betaald, of de huur van je privé-appartement", vervolgt Marie, die zelf nog niet aan het werk is gegaan, uit vrees voor het coronavirus. "Toen ik in 1992 begon, was mijn huur betaald na tien tot vijftien klanten. Reken maar uit hoeveel klanten we nu moeten ontvangen."

"En dan is er nog een gemeentebelasting van ongeveer 300 euro per maand. Dat is weggegooid geld, want de wijk gaat er alleen maar op achteruit sinds een jaar of zes", aldus Marie. "Er zijn veel huisjesmelkers en de woningen zijn in zeer slechte staat. De straten zijn vuil en er zijn werven waar niet aan wordt gewerkt. De wijk is allesbehalve verwelkomend."

Marie benadrukt dat zij geen recht hebben op steunmaatregelen als overbruggingsrecht. En sinds de heropstart is Utsopi gestopt met de voedselbedeling. Marie: "De situatie is extreem precair. De voedselbedeling zullen we opnieuw moeten opstarten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, sekswerk, prostitutie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni