| Sigurd Vangermeersch, adjunct-directeur van visit.brussels en voormalig adjunctkabinetschef bij verschillende ministers, is overleden na een langdurige ziekte.

Sigurd Vangermeersch (57), adjunct-directeur van visit.brussels, overleden

Jasmijn Post
© BRUZZ
09/06/2023

Sigurd Vangermeersch, adjunct-directeur van visit.brussels en voormalig adjunctkabinetschef bij verschillende ministers in Brussel, is op 57-jarige overleden na langdurige ziekte. Dat meldt zijn laatste werkgever en collega, Patrick Bontinck, de ceo van visit.brussels.

Vangermeersch werkte in de luwte, maar was geen onbekende in Brussel. Hij was de afgelopen decennia adjunct-kabinetschef bij politici Sven Gatz (Open VLD), Guy Vanhengel (Open VLD), Bert Anciaux (Vooruit) en Bart Somers (Open VLD). Ook was hij directeur van Syntra. Tot zijn ziekte hem het werk onmogelijk maakte, was hij adjunct-directeur bij visit.brussels.

Vangermeersch stond bekend om zijn menselijke benadering en zijn vermogen om sterke persoonlijke relaties op te bouwen. Zijn inzet en vriendelijkheid maakten hem een gewaardeerd leidinggevende, laat ceo Bontinck weten.

Voordat hij bij visit.brussels aan de slag ging, speelde Vangermeersch een belangrijke rol in de uitrol van de meertalige culturele agenda. Die moest het voor internationale cultuurliefhebbers makkelijker maken de weg naar Brussel te vinden. Vangermeersch faciliteerde het contact tussen verschillende partijen en speelde een verbindende rol bij de uitrol hiervan. “Er waren veel mensen die erover spraken, hij deed het ook,” blikt zijn toenmalige werkgever Sven Gatz terug.

Hoewel Vangermeersch zelden op de voorgrond trad, raakte hij één keer op twee stemmen na verkozen als senator, zo herinnert Gatz zich. “Als hij toen gekozen zou zijn geweest, had zijn carrière er misschien wel helemaal anders uit gezien.”

"Of hij nu op een fourwheeldrive door Afrika trok of in Brussel was: hij kon overweg met iedereen"

Sven Gatz, oud-werkgever en vriend Vangermeersch

Sven Gatz

In 2007 ruilde Vangermeersch op 41-jarige leeftijd zijn baan als adjunct-kabinetschef bij minister van Begroting en Financiën Guy Vanhengel in voor een baan als projectverantwoordelijke voor onderwijsprojecten in Rwanda. Daarmee volgde hij een oude droom om in het buitenland te werken. Met zijn toenmalige partner Khadija Zamouri (Open VLD) en haar twee zoons vertrokken ze naar Rwanda. Ze kregen er een dochter en toen ze enkele jaren later terugkeerden naar België kwam er naast een biologische dochter ook een geadopteerde dochter uit een Rwandees weeshuis mee.

Vangermeersch woonde in Molenbeek, en was mede-oprichter van en bestuurder bij het Vlaams-Afrikaans huis Kuumba. "Trots om bestuurder te mogen zijn van deze mooie organisatie," schreef hij in mei nog op zijn Facebook-pagina. "Een hele grote dikke pluim voor Aline en haar team. Bergen werk verzet in moeilijke omstandigheden!"

Het is misschien wel zijn menselijke aanpak waarvoor hij het meest herinnerd zal worden, zeggen mensen die met hem gewerkt hebben. Vangermeersch was "nooit toerist, hij was altijd mét de mensen," voegt Gatz daaraan toe. "Of hij nu op een fourwheeldrive door Afrika trok of in Brussel was: hij kon overweg met zowel mensen in een hip café of in de volkswijken," zegt Gatz. "De uitdrukking Limburger wereldburger gaat zeker voor hem op."

Vangermeersch is afkomstig uit Herk-de-Stad, in Limburg, hij studeerde Politieke en Sociale Wetenschappen en werkte in Brussel sinds 1995. Vangermeersch overleed aan de gevolgen van dikke darmkanker.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni