Sint-Gillis legt snelheidsbeperking op voor steps

De gemeente Sint-Gillis heeft besloten om de snelheid van elektrische steps te beperken tot 8 km per uur. En dit zowel in de voetgangers- als semi-voetgangerszones van de gemeente. Er wordt niet gewacht op de gewestelijke validatie van dit besluit.

Burgemeester Jean Spinette verdedigt de beslissing: “Wij hebben aandacht voor de verschillende manieren waarop mensen zich vandaag verplaatsen en dus ook voor de verkeersveiligheid van alle gebruikers. Te beginnen bij de bestuurders van elektrische steps."

De statistieken van Brussel Mobiliteit geven aan dat er in 2021 410 bestuurders van elektrische steps gewond raakten. Dat is een stijging van 195% ten opzichte van 2019-2020. 3% van die bestuurders die betrokken waren bij een ongeval, raakte ernstig gewond of overleed (2019-2020).

"Te vaak zorgt de hoge snelheid van de elektrische steps in risicogevoelige zones voor extreem gevaarlijke situaties voor voetgangers. Vaak zijn dit kinderen en ouderen". Zo staat er in een persbericht van het kabinet van de burgemeester te lezen.

De zones waar de maatregel van toepassing is, zijn plekken waar voetgangers nauw met deze voertuigen samenleven. Zoals het plein van Sint-Gillis, het Bethlehemplein, inclusief de Vorststeenweg van nr. 104 tot nr. 124, het Jacques Franckplein, de Jourdanstraat, het gebied tussen de Louizalaan en Dejonckerstraat, de Jean Stasstraat, de Dejonckerstraat, tussen de Jourdanstraat en de Jean Stasstraat, het Marie Jansonplein, inclusief de Jourdanstraat tussen de Overwinningsstraat en de Moskoustraat en de Moskoustraat en tussen Smidsestraat en Romestraat.

In lijn met de gewestelijke regelgeving die er staat aan te komen zal de gemeente Sint-Gillis ook "dropzones" afbakenen. Eveneens zullen er zones, zoals parken, aangeduid worden die strikt verboden zijn voor deze mini tweewielers.

Het schepencollege zal later evalueren of er nood is aan verdere finetuning van de reglementering.

"Ik doe een beroep op de verantwoordelijkheidszin van de stepgebruikers. Zodat we het gebruik van deze voertuigen in Sint-Gillis niet in twijfel zullen hoeven te trekken", zegt de burgemeester.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?