Kinderen spelen spelende kinderen voetbal Warandepark

| Meer ruimte voor de 'homo ludens'.

Sint-Gillis maakt plaats voor spelende kinderen: 'Huidig aanbod te beperkt'

TDN
© BRUZZ
17/09/2021

De gemeente Sint-Gillis gaat op zoek naar plekken op haar grondgebied waar kinderen en jongeren zorgeloos kunnen spelen en sporten. Daar heeft de gemeente 300.000 euro voor veil. "Het huidige aanbod is heel beperkt."

De heisa met de skaters op het Louis Moricharplein in het hartje van Sint-Gillis toonde het al aan. De dichtbevolkte en kleine Brusselse gemeente beschikt over te weinig infrastructuur en plaatsen waar jong en oud zich kunnen uitleven in de openbare ruimte. “Het aanbod is beperkt. En de plekken die er wel zijn, zijn doorgaans verzadigd”, erkent ook Schepen van Stadsbeleid Thierry Van Campenhout (PS). “De coronacrisis heeft dat extra in de verf gezet.”

Het tekort aan sport- en spelruimte stelde het schepencollege al enkele jaren terug vast. Daarom werd in het kader van het gewestelijk Stadsbeleid voor de periode 2021-2026 een project ingediend (en goedgekeurd) om met gerichte en lokale ingrepen in Sint-Gillis een speelweefsel uit te bouwen. Bedoeling is om nieuwe ruimtes van ontspanning te creëren en tegelijk het wijkleven een boost te geven.

Quick wins

Met behulp van de Brusselse bouwmeester zoekt Sint-Gillis een stedenbouwkundige ploeg die dat proces van begin tot einde in goede banen zal leiden. “Het betreft een globale reflectie van ons grondgebied”, zegt Van Campenhout. “Dat betekent: bepalen waar speelinfrastructuur mogelijk is, oplijsten wat er al bestaat, de acute noden identificeren, concrete voorstellen doen en mogelijks ook die ideeën omzetten in de praktijk.”

De ontwikkeling van het speelweefsel mag 300.000 euro kosten. De gemeente mikt op een aantal snelle en eenvoudige ingrepen die een hoog rendement hebben, maar bovendien aansluiten bij bestaande groene ruimtes. Daar is de overlast voor de buurt ook minimaal. Na selectie van het bureau kan de studiefase in december van start gaan. Voor het einde van 2025 moeten de realisaties zichtbaar zijn.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni