Het Moricharplein na het steekincident: ‘Al veel beter dan vroeger’

Kris Hendrickx
© BRUZZ
31/05/2022

De 17-jarige Bilal incasseerde maandag levensgevaarlijke messteken op het Moricharplein. Een geïsoleerd incident of is er meer aan de hand? “Hier wordt gedeald, maar dat heeft er daarom nog niets mee te maken.”

Het is rond 14.30 maandag als de 17-jarige Bilal het op het Moricharplein aan de stok krijgt met een andere jongere. Volgens verschillende getuigen ontstaat het conflict tijdens een voetbalmatch en volgt er een gevecht waarbij de andere jongere het onderspit delft. De tweede jongere druipt af, maar komt even later terug met twee gewapende volwassenen. Een heeft een mes bij, een ander zou ook een pistool gehad hebben.

Als we dinsdag naar het plein trekken, is het incident er hét onderwerp van gesprek. “Ze hebben hem meegenomen naar die hoek daar en gestoken,” weet één van de jongeren, die het conflict van op afstand volgde. “Het ging heel snel.” Onze getuige en zijn vriend, die net een jointje draaien bij de ligstoelen op het midden van het plein, willen verder niets kwijt over de zaak. Maar volgens La Capitale zouden de daders hun slachtoffer ook nog het volgende toegebeten hebben: “Dat zal je leren aan een Albanees te raken.”

Bilal raakt levensgevaarlijk gewond heet het maandag. Dinsdag blijkt hij evenwel buiten levensgevaar.

“Le foot, c’est le foot, zelfs in internationale toernooien zie je al eens geweld op het veld."

Carlos, straathoekwerker

Het steekincident roept vragen op: gaat het om een geïsoleerd incident of er is meer aan de hand aan het plein in het burgerlijke hoog Sint-Gillis? Het Brussels parket zwijgt vooralsnog over die kwestie. Maar de directe en indirecte getuigen die we spreken hebben het vooral over een losstaand incident, zoals het overal wel kan voorkomen. “Le foot, c’est le foot, zelfs in internationale tornooien zie je al eens geweld op het veld,” zegt ook Carlos, straathoekwerker en begeleider in de klimzaal aan het Moricharplein. “Er kan vlug iets fout lopen.”

Tegelijk roept de steekpartij herinneringen op aan de moord op een Ecuadoriaanse jongeman in 2001. De 15-jarige Santiago overleed toen wél aan messteken. Nogal wat waarnemers zagen er toen een actie van drugshandelaars in die niet wilden dat jongeren ‘hun’ plein gebruikten om te sporten.

De dood van de jonge Ecuadoriaan is alweer 21 jaar geleden, maar nogal wat buurtbewoners kennen het verhaal wel degelijk, wellicht ook omdat het Moricharplein niet meteen met geweld wordt geassocieerd. De groene oase is vooral bekend voor zijn skatescène, die het hoogste deel van het park inneemt en skaters uit heel het gewest aantrekt. Onderaan zijn het voetbal- en basketveld dan weer in trek bij de lokale jeugd. En tussenin is er de chillzone waar al eens een jointje wordt gerold of een portie cannabis verkocht.

In BRUZZ 24 praten we over de steekpartij met korpschef van de politiezone Zuid Jurgen De Landsheer

“Die middenzone is de plek waar het hele jaar gedeald wordt,” weet de 50-jarige Pierre (*), een bewoner die op het plein uitkijkt. “Niet op grote schaal, maar wel regelmatig, ik zie de minderjarigen zelfs in de winter staan tijdens de schooluren, als er bijna niemand anders in het park is. Zodra het mooier weer is hebben ze met de skaters en de studenten uit de buurt (kunstschool Saint-Luc is vlakbij, red.) een prima cliënteel.”

Een kleine drugstrafiek is één ding, geweld een ander, meent Pierre. “In de 15 jaar dat ik er woon kan ik me geen zwaar geweld herinneren. Ik heb wel gemerkt dat veel van de rondhangende jongeren er een erezaak van maken om hun afval vooral niét in de vuilnisbakken te gooien, alsof ze daarmee echt een statement willen maken. Maar dat is natuurlijk van een andere orde.”

Jongeren leren skaten op het Moricharplein (archief).

| Jongeren leren skaten op het Moricharplein (archief).

Dat er gedeald wordt erkent ook de politiezone Zuid. “Waar veel jongeren samenkomen, zoals die skaters, wordt ook gedeald, dat is ook op andere plaatsen in Brussel zo," zegt korpschef Jurgen De Landsheer. "Maar het is niet zo dat er nu opvallend veel geweldfeiten op die plek zijn. Als we al meldingen krijgen, is het vooral voor de geluidsoverlast door de skaters.”

Als er al een evolutie is aan het Moricharplein, dan lijkt die toch vooral positief. De gemeente liet het plein in 2010 heraanleggen, onder meer omwille van de veiligheidsproblematiek. De zuilengalerij in het midden van het plein, een ideale verstopplaats voor dealers, verdween en er onstond een opener plein dat ook meer wordt gebruikt, benadrukt gemeentewoordvoerder Lionel Késenne. “Maar het kan natuurlijk nog beter. De politiezone heeft beslist om 100 extra agenten aan te werven, vooral als nabijheidspolitie. Die zullen onder meer aan het Moricharplein in actie komen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Veiligheid , Samenleving , Louis Moricharplein

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni