© Gemeente Sint-Gillis | Het plein op het kruispunt van de De Merode- en de Argonnestraat had nog geen naam.

Sint-Gillis vernoemt plein naar stichtsters Brailleliga

TDN
© BRUZZ
05/10/2020

Een tot nog toe naamloos plein vlakbij het Zuidstation in Sint-Gillis zal vernoemd worden naar Élisa Michiels et Lambertine Bonjean, die honderd jaar geleden aan de wieg stonden van de Brailleliga.

Het plein op het kruispunt van de De Merode- en de Argonnestraat was na een herinrichting van de Kleine Ring een autoluwe plek geworden, maar had nog geen naam gekregen. Omdat de Brailleliga in oktober haar honderdste verjaardag viert en de gemeente meer vrouwelijke namen in de publieke ruimte wil, viel de keuze voor de pleinnaam op Élisa Michiels en Lambertine Bonjean.

Beide blinde vrouwen, respectievelijk een verpleegster in Elsene en een lerares in Brussel-Stad, richtten in 1920 de Brailleliga op. Ze brachten destijds een klein comité op de been, dat teksten en boeken vertaalde in brailleschrift. In Brussel openden ze op die manier de allereerste blindenbibliotheek. Twee jaar later vormden Michiels en Bonjean de organisatie om tot een vzw, die vandaag zo'n 15.000 blinden of slechtzienden helpt.

Sint-Gillis laat het honderdjarige bestaan van de Brailleliga niet onopgemerkt voorbijgaan. Op 6 oktober start in het stadhuis een tentoonstelling met allerlei archiefmateriaal van de organisatie. Ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Witte Stok zal op 15 oktober het Élisa Michiels- en Lambertine Bonjeanplein ingehuldigd worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis, Samenleving, Elisa Michiels, Lambertine Bonjean, Brailleliga, plein sint-gillis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie