Sint-Gillisvoorplein krijgt heraanleg van gevel tot gevel

Het Sint-Gillisvoorplein krijgt waarschijnlijk in 2015 een heraanleg van gevel tot gevel. "Zo kunnen we de autovrije zone fysiek verankeren", zegt schepen Willem Stevens (SP.A). De gemeente lanceerde pas een oproep naar ontwerpers om voorstellen in te dienen.

Sinds afgelopen zomer is het Sint-Gillisvoorplein permanent autoloos. Eind vorige week heeft het schepencollege beslist om de procedure voor de eigenlijke heraanleg van de populaire Parvis op gang te trekken.

Eerste stap is een aanbesteding voor een studie. Architecten en stedenbouwkundigen kunnen reageren op de oproep en voorstellen indienen. Een jury met bouwmeester Olivier Bastin en Benoît Moritz zal vervolgens een ontwerp kiezen.

"De heraanleg moet de autovrije zone fysiek verankeren", zegt Willem Stevens aan FM Brussel. "Het plein is immers nog niet helemaal aangepast. Zo zijn de kasseien niet ideaal voor voetgangers. De ontwerpers zullen dus moeten rekening houden met het comfort van de voetgangers maar ook met de dagelijkse markt, de terrassen en de vereiste laad- en loszones. Er moet ook wat extra groen komen."

In totaal gaat het om een oppervlakte van 6.000 vierkante meter die vernieuwd wordt. "Het is belangrijk dat we ook een stukje Waterloosesteenweg in het project opnemen om de eenheid tussen de openbare ruimte voor de kerk en het grotere plein verderop kunnen versterken."

De gemeente trekt voor de heraanleg om en bij de 1 miljoen euro uit. "Het gaat om het hart en de vitrine van Sint-Gillis, dan mag er ook een serieus bedrag geïnvesteerd worden."

Stevens schat dat begin 2014 een ontwerpteam kan aangeduid worden. De werf zou dan eind 2014 of begin 2015 van start gaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?