Sint-Jorisschool zamelt geld in met kunstverkoop: 'Kop of munt voor deze Jana Euler?'

SB
© BRUZZ
30/04/2022

| De verkoop gaat door in het Wiels.

De Sint-Jorisschool in Brussel-Stad worstelt met onbetaalde schoolfacturen en hoge kosten, en besliste om op een wel heel speciale manier geld in te zamelen: via de verkoop van hedendaagse kunst. Ook grote namen zoals Charline Tybergheins en Jana Euler stellen werk ter beschikking. De verkooptentoonstelling vindt nog tot zaterdagavond plaats in het Wiels.

De Sint-Jorisschool in het centrum van Brussel wordt gerenoveerd, worstelt met schoolfacturen die ouders niet betaald krijgen én wil haar leesmethode vernieuwen. Directeur Brian Rotsaert maakt de balans: “Dat kost allemaal geld, én het leven wordt duurder.”

Tienduizend euro. Dat is het streefbedrag. Een eerste initiatief om dat geld in te zamelen startte vrijdagavond, in de Project Room van het Wiels in Vorst. De school zocht het niet in een wafelslag of koekjesverkoop, maar organiseert een verkooptentoonstelling. Tot morgenavond, zaterdag, hangen hier 35 werken van ongeveer even veel bekende en minder bekende kunstenaars.

"Het is een eer om directeur te zijn van een school met zo'n ouderraad."

Brian Rotsaert, directeur Sint-Jorisschool

1782 SCHOOL CORONA  Sint-Joris Brian Rotsaert

Kunstwerken van namen als Anne-Mie Van Kerckhoven, Aline Bouvy en Sophie Nys. In totaal zijn hier 35 kunstwerken te vinden aan een vaste prijs, bieden is niet mogelijk. De prijzen variëren: van 30 euro voor een EP van Chris Evans tot 4.500 euro voor kunst van Charline Tybergheins hand. Die laatste werd in 2018 nog uitgeroepen tot beste Europese afstudeerstudente van de kunstacademies.

De ouderraad heeft de geldinzameling in handen genomen, zo zegt Rotsaert. “Sophie (Nys) en Ronald (Van de Sompel) zijn daar op gesprongen en zijn weken bezig geweest met de organisatie. Vorig jaar werden er ook al initiatieven op poten gezet om geld in te zamelen, zoals bijvoorbeeld in samenwerking met Passa Porta. Maar dit is echt... wow. Die mensen zijn daar weken mee bezig en de mensen die hier nu staan zijn vrijwilligers. Allemaal met als enige belang: de school. Het is een eer om directeur te zijn van een school met zo’n ouderraad.”

Liefde, vertrouwen en vriendschap

Stipt om 18 uur, bij de officiële opening, is er wat commotie en gelach. Het komt van twee kunstliefhebbers, beiden met een galerij. “We konden hier geen werken reserveren, en dus sloten de twee mannen een deal: een muntje zal beslissen wie de Jana Euler mag kopen”, vertelt Nys.

“Euler is een jonge, gegeerde kunstenares (die nu op de Biënnale in Venetië tentoonstelt, red.). Ook duur. Speciaal voor deze gelegenheid heeft ze een werk geschonken onder de marktwaarde, allemaal om de school te helpen”. Nys is even stil. “Daar ben ik van onder de indruk. De kunstenaars hebben hier werken gedoneerd uit liefde, vertrouwen en vriendschap. Daarnaast is dit ook iets waar ze echt aan willen meehelpen.”

Dat bevestigt Van de Sompel: “We hebben aan elke kunstenaar één werk gevraagd. Sommigen doneerden uit eigen beweging meerdere werken. Ze waren stuk voor stuk gecharmeerd voor het initiatief. Veel moeite om ze te overtuigen hebben we niet moeten doen.” Dat geldt ook voor het WIELS zelf. Zij stelden hun Project Room voor dit benefiet ter beschikking tussen tentoonstellingen van jonge kunstenaars.

Intussen: groot jolijt. De munt heeft beslist, het eerste werk is verkocht.

Kunstwerk Jana Euler

| Het eerste verkochte kunstwerk van de avond: een kunstwerk van Jana Euler

Acties

Het volk stroomt binnen, kunstwerken worden vlotjes verkocht. De tentoonstelling is nog maar een uur bezig, of er is al een vijfde van het streefbedrag bereikt, zo zegt Nys. “Alles wat we kunnen verzamelen, is welkom”, zegt Rotsaert, “maar het zal nog krap blijven in toekomst. Als school is het niet de bedoeling om winst te maken. Zolang de opbrengsten de kosten dekken, is het voldoende.” Nys bevestigt: alles boven het streefbedrag wordt opgesplitst en gaat terug naar de kunstenaars die doneerden. Ook elk werk dat niet verkocht wordt, zal worden teruggestuurd.

Rotsaert kan het niet genoeg herhalen: hij is fier op zijn school. Ze hebben moeilijke jaren achter de rug. Door de pandemie vielen inkomsten weg. Daar bovenop kwamen dan de onbetaalde schoolfacturen. “Als je alles optelt van de voorbije jaren, kom je zo aan een gigantisch bedrag."

"Dit jaar zullen de kosten iets minder hoog zijn omdat we samen met het Onderwijscentrum Brussel (OCB) het vzw Krijt-traject doorliepen." In zo'n traject worden scholen begeleid om op maat een armoede- en kostenbeleid uit te werken.

Daarnaast zette de school in op andere acties, zoals het inschakelen van een vertrouwenspersoon. “We nemen ook alle kosten onder de loep om te zien wat we kunnen schappen. We verplichten de aankoop van turnuniformen niet meer, bijvoorbeeld. Zo blijft de factuur voor de ouders zo laag mogelijk.”

'Ik denk dat dat liefde is'

Buiten wordt muziek gespeeld, kinderen lopen vrolijk in het rond. Ouders en bezoekers staan gezellig te praten met een drankje in de schaduw van het WIELS. Nys is tevreden: “Intussen hebben we ook een interessante tentoonstelling gecreëerd met mooie werken.”

De aanwezige kunstenaars beamen dat. Al zijn zij eerder vol lof over het initiatief. Maud Goudon lacht dat het systeem van dit benefiet makkelijk is: “Een vaste prijs en weten waar je werk naartoe gaat? Meer moet dat niet zijn!” Ze moest niet lang nadenken wanneer ze de vraag kreeg een werk te doneren. “Er zijn veel initiatieven waarvoor gevraagd wordt te doneren. Veel voor Oekraïne, bijvoorbeeld. Maar dit is ook zo mooi. Weten dat je de kinderen helpt, is onbetaalbaar.”

Walt Van Beek, kunstenaar en ouder, heeft niet veel woorden nodig om uit te leggen waarom hij een werk doneerde. “Als je weet waarom er geld ingezameld wordt, ja, dan hoef je daar niet lang over na te denken.”

De aanwezigen lopen met een brede glimlach rond, de sfeer is gemoedelijk. Dit benefiet is, naast een verkoop die al goed op gang kwam, een succes. Nys concludeert: “Ik denk dat dat liefde is. Liefde voor de kinderen, voor de school, voor elkaar en voor de kunst.”

De verkooptentoonstelling is zaterdag nog geopend van 11 uur tot 18 uur en vindt plaats in het Wiels. De opbrengsten gaan integraal naar de Sint-Jorisschool.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni