Sint-Lambrechts-Woluwe wil totaalverbod op terrasverwarmers

© Terrasheatershop.be
| Het idee om terrasverwarmers te verbieden vloeit voort uit zowel een esthetische als ecologische overtuiging.

De gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe denkt eraan om terrasverwarmers niet langer toe te laten. Dat is nu al het geval in de Georges Henrilaan, maar schepen voor Stedenbouw Delphine de Valkeneer (Défi) wil die perimeter uitbreiden. "Deze maatregel is niet alleen esthetisch van aard, maar komt ook voort uit ecologische motieven", zei ze hierover op de gemeenteraad.

Op de Georges Henrilaan is het voor horecauitbaters al sinds 2012 verboden om nog terrasverwarmers te installeren. Dat is het gevolg van een gemeentelijke verordening die toen werd uitgevaardigd. Die had toen als doel het architecturale karakter van de laan te beschermen, een hoofdzakelijk esthetische reden dus.

'Vier terrasverwarmers acht uur lang = 350 kilometer met de auto'

Huidig schepen voor Stedenbouw Delphine de Valkeneer (Défi) denkt er nu aan om die perimeter uit te breiden tot heel het grondgebied van de gemeente. Dat liet ze verstaan op de gemeenteraad, nadat haar hierover een vraag werd gesteld. "Vier terrasverwarmers die acht uur lang branden, verbruiken evenveel als een auto die 350 kilometer aflegt. De buitenkant van een café verwarmen is pure verspilling", klinkt de schepen fors in La Capitale.

De taal van de schepen is scherp, de controles zijn dat minder. Sinds het eerste, beperkte verbod in 2012, is er nog geen enkel proces-verbaal opgesteld. Nochtans beweert de gemeente regelmatig controles uit te voeren. "En dat gaan we blijven doen, zeker nu de herfst en de winter eraan komen. Dan komen cafés en restaurants sneller in de verleiding om toe te geven aan de terrasverwarmer", aldus de Valkeneer nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?