AB krijgt dakterras en grondige renovatie zijgebouw

© AB
| De Ancienne Belgique (AB) in de Steenstraat, waar nu ook de ingang van het restaurant is.

De Ancienne Belgique gaat zijn gebouwen in de Steenstraat, waar het AB Salon en het AB Café gevestigd zijn, renoveren. De ruimtes moeten toegankelijker worden voor het publiek en beter aansluiten bij hun functie. Er komt ook een nieuwe VIP-zaal en een openbaar dakterras. Voor de herinrichting trekt de Vlaamse overheid 1,3 miljoen euro uit.

De muziek- en concerttempel in het Brusselse centrum zal de komende jaren een make-over ondergaan. Aan de hoofdzaal met ingang via de Anspachlaan verandert niets. Maar de gebouwen die schuilgaan achter de grijze gevels in de Steenstraat worden wel helemaal ingericht. Daarvoor lanceerde de AB een projectoproep.

Dakterras met groentjes

De renovatie moet de indeling van de AB-zijgebouwen optimaliseren en de ruimtes toegankelijker maken voor rolstoelgebruikers. "De bedoeling is ook om dat gebouw veel opener te maken. Het moet een plek worden waar je op elk moment van de dag terecht kan. Gewoon om iets te eten of te drinken, of voor een kleine lezing of een film", legt directeur Dirk De Clippeleir uit aan BRUZZ.

De belangrijkste ingreep wordt de installatie van een dakterras op de platte daken van de Ancienne Belgique. Daar kan je straks terecht voor een hapje, een drankje of gewoon om te genieten van de zon. Er komt ook een kruidentuin, waarvan de groenten en kruiden dienen voor een gloednieuw restaurant op de tweede en derde verdieping. Het AB Café op het gelijkvloers blijft, maar wordt opgenomen in de bar van de grote zaal.

20190821_AB_Salon_Steenstraat
© AB
| Het AB Salon zal verhuizen naar de eerste verdieping en krijgt een plekje dichter bij de grote concertzaal.

Het AB Salon, waar lezingen, intieme concerten en voorstellingen worden gegeven, verhuist van de tweede naar de eerste verdieping. "Het concept blijft behouden, maar de ruimtes zullen meer aangepast zijn aan de activiteiten die er plaatsvinden", zegt De Clippeleir.

De vergaderzaal en kantoren op de derde en vierde etage werden amper nog gebruikt en verdwijnen. Ook de oude regieruimte gaat weg. In de plaats komt een VIP-ruimte met rechtstreekse toegang tot het dakterras.

Starten in 2020

Bouwpromotoren en architecten hebben tot 11 september om hun voorstel in te dienen. Qua stijl schreef de AB geen richtlijnen uit. "Belangrijk is wel om het gebouw zo duurzaam mogelijk te maken, vooral met betrekking tot materialen. Die duurzaamheidscomponent zal zwaar doorwegen bij de beoordeling van de ingediende projecten", aldus De Clippeleir.

Dit najaar nog kiest de AB een partner, in de hoop om volgend jaar van start te gaan met de renovatiewerken. "De verbouwingen zullen een jaar duren. Indien mogelijk laten we de werken doorgaan in fases, zodat we zo snel mogelijk de activiteiten van AB Salon kunnen laten starten en de impact op ons programma beperken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?