Situatie op Sint-Gillisvoorplein gekalmeerd

© EW/BRUZZ
| Volle terrassen op het Sint-Gillisvoorplein

Het lijkt erop dat de situatie op het Sint-Gillisvoorplein gekalmeerd is. Daar waren afgelopen maanden veel klachten van overlast door een groepje drugsverslaafden. Volgens Bart Lemmens, uitbater van Brasserie de l'Union heeft de verbetering vooral te maken met het weer. "We bereiden ons nu al voor op volgende zomer."

Afgelopen maanden werd het Sint-Gillisvoorplein geteisterd door overlast. De horeca-uitbaters besloten daarop hun deuren op 15 september te sluiten. Vijf mensen kregen een verbod om het plein nog te betreden. Voor twee van hen werd het verbod verlengd tot 28 november. De gemeente besliste daarnaast om meer politie in te zetten.

Volgens Lemmens is de politie intussen uit het straatbeeld verdwenen, maar zijn er wel vaak stewards aanwezig. Dat zou ervoor kunnen gezorgd hebben dat de situatie op het Voorplein verbeterd is, maar ook het slechtere weer en de werken zouden daaraan bijgedragen hebben.

Lemmens vreest dat er weer overlast zal zijn zodra de lente opnieuw aanbreekt. Daarom vraagt hij de gemeente te blijven zoeken naar structurele oplossingen op lange termijn. "Vrijdagavond is er nog een overleg met de buurtbewoners. Wij maken ons in elk geval klaar voor volgend jaar. We hopen dat de gemeente dat ook zal doen en dit nu niet links laat liggen."

Complexe problematiek

Volgens schepen van Preventie Jean Spinette (PS) is de gemeente nog steeds bezig met de problematiek, maar is het heel complex en dus moeilijk snel op te lossen. "De mensen die voor overlast zorgen zijn veelal drug- of alcoholgebruikers of mensen met mentale problemen. We staan voortdurend in contact met geestelijke gezondheidsorganisaties, maar het probleem is dat we niemand kunnen verplichten om zich te laten helpen."

Volgens Spinette is het contact met de hulporganisaties het belangrijkste. De politie treedt pas op als het echt nodig is, en dan is er enkel sprake van administratieve aanhoudingen. "Het is geen oplossing om mensen in kwetsbare situaties op te sluiten. Dat willen we ook niet doen. Dit probleem kan enkel aangepakt worden door steeds in dialoog te gaan met alle partijen. Er bestaat geen snelle oplossing."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?