Gemeente na stakende cafés Sint-Gillisvoorplein : 'Hopen rust te herstellen'

© Ivan Put
| Woensdagavond sloten horeca-uitbaters en handelaars de deuren om de overlast op het Sint-Gillisvoorplein aan te klagen.

Als reactie op de staking van handelaars op het Sint-Gillisvoorplein, stak de gemeente donderdag een brief in de bus bij buurtbewoners. Daarin erkennen ze de situatie waarover de uitbaters klagen en sommen ze de maatregelen op die tot nu toe genomen werden.

Sinds de aankondiging van de sluitingsactie bleef het opvallend stil bij het gemeentebestuur. Ook op de staking zelf was amper iemand van de gemeente te bespeuren, zegt uitbater van Brasserie L’Union Bart Lemmens. “Schepen van Preventie Jean Spinette (PS) was er, maar dat was het zo’n beetje. De grote afwezige was Ecolo.”

De gemeente stak op donderdag wel een brief in de bussen van de buurtbewoners en uitbaters. Daarin belooft ze extra maatregelen te nemen om de overlast op het voorplein te verminderen.

Bijkomende maatregelen

"De afgelopen maanden hebben veel bewoners en handelaars zich bij ons beklaagd over de situatie op het Voorplein", opent het bestuur de brief. "De daaropvolgende actie maakt duidelijk dat ze de huidige situatie beu zijn, en daar hebben we alle begrip voor. Bovenop de acties die we al hebben ondernomen, zullen we extra maatregelen nemen waarover we het in deze brief zullen hebben. Zo hopen we de rust op het Voorplein te herstellen."

whatsapp_image_2021-09-16_at_13.40.15.jpeg
In een brief, ondertekend door burgemeester Charles Picqué en schepenen Jean Spinette en Francesco Iammarino, reageert de gemeente op de staking van afgelopen woensdag.

De brief, ondertekend door burgemeester Charles Picqué (PS) en schepenen Jean Spinette (PS, Preventie) en Francesco Iammarino (Ecolo-Groen, Economische Ontwikkeling), benadrukt dat straathoekwerkers van de gemeentelijke preventiedienst en van het OCMW dagelijks met de dakloze mensen op het plein in contact staan. Daarnaast halen de ondertekenden de versterkte politie-aanwezigheid sinds augustus aan, "die ook zal blijven." Tot slot wordt de werking van het plaatsverbod, dat al aan één persoon werd opgelegd sinds de invoering, uitgelegd.

Verder belooft het bestuur dat de gemeenschapswachten en bemiddelaars dagelijks poolshoogte blijven nemen tot laat in de avond. "Mocht het nodig zijn, zullen we bijkomende maatregelen treffen", sluiten ze af.

Goede hoop

Met de brief kondigt de gemeente echter weinig nieuws aan. Lemmens zegt dan ook aan een volgende actie te denken, indien er niets verandert. “Door de staking van gisteren staan we in contact met meerdere buurtbewoners, met wie we binnenkort een overleg plannen. Als de situatie niet verbetert, zullen we zeker samen een nieuwe actie op poten zetten."

Wel beschrijft Lemmens donderdagmiddag aan de telefoon dat het Voorplein momenteel zo rustig oogt, dat het hem nostalgisch doet terugdenken aan de sfeer die er zes jaar geleden heerste. “Vanmorgen was hier al politie aanwezig. Dus we hebben er goede hoop op dat er eindelijk naar ons geluisterd wordt.”

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?