Reportage

Horeca-uitbaters Sint-Gillisvoorplein: ‘Niet daklozen, maar herrieschoppers zijn probleem'

FDK
08/09/2021

| Het Sint-Gillisvoorplein 's morgens vroeg.

De horeca- en handelszaken op het Sint-Gillisvoorplein en de Moskoustraat houden volgende week een staking. Daarmee hopen ze de gemeente aan te sporen om iets aan de veiligheid op het plein te doen. “We willen geen permanente politiebewaking, maar een preventieve, en duurzame oplossing.”

“Of we volgende week ook de deuren sluiten? Klopt. Allemaal dankzij die mannen daar.” Een van de uitbaters van eetzaak L’Atlas tuurt uit het raam naar een groepje mensen op een cirkelvormig bankje middenin het voorplein. Enkelen van hen houden een blik bier in de hand, andere staren gewoon voor zich uit terwijl ze de zomerse hitte ondergaan.

“Nu, tijdens de vroege namiddag, is het kalm, maar het drinken zal ervoor zorgen dat er vanavond wel weer uitbarstingen komen”, aldus de vader van Le Louvre-eigenaar Romolo Putzu. “Dan zijn er enkele zatlappen die beginnen vechten en stoelen in het rond gooien.”

Dakloze personen

“We verliezen er klanten door”, vertelt een serveerster van bar Meze. “Laatst was hier een man met zijn zoon. Toen ik hun bestelling wilde opnemen, begon een man – duidelijk onder invloed van verdovende middelen - te schreeuwen naast hun tafel. ‘Sorry, mevrouw, maar we gaan ergens anders heen’, klonk het. En ik kan hen dat moeilijk kwalijk nemen.”

Tegenover hun zaak bevindt zich een dagcentrum van L’Ilot, een organisatie die steun en voedsel biedt aan dakloze mensen en personen in een kwetsbare situatie. “Hun aanwezigheid vormt het probleem niet, het is goed dat ze er zijn”, vindt Jean-Baptiste Melot van Maison du Peuple.

“We hebben geen problemen met dakloze personen op zich, zelfs als ze wat drinken”, bevestigt Didier Jacquier van restaurant les Nourritures Terrestres. “Maar er zijn gewoonweg enkele agressievelingen die steeds blijven hangen en terugkomen. Mijn kleinkinderen komen hier niet meer langs omdat ze bang zijn.”

Meer politie

“Als vrouw voel ik me hier niet meer veilig”, biecht de serveerster van bar Meze op. “En ik werk hier pas een jaar.” Ook Jacquier duidt op de onveiligheid voor vrouwen in het bijzonder: “Als meisje zou je hier ‘s avonds niet graag alleen zitten. Verschillende zaken vinden nog met moeite vrouwelijk personeel, omdat ze zo vaak worden lastiggevallen.”

In augustus startte politiezone Zuid met meer gerichte acties op het Sint-Gillisvoorplein. “En we zagen ook dat die effect hadden: er zijn wel degelijk een aantal gerechtelijke en bestuurlijke aanhoudingen geweest”, vertelt woordvoerster Sarah Frederickx. BX1 spreekt over 36 arrestaties in de wijk, waarvan 23 op het voorplein. “Op basis van onze vaststellingen toen, hebben we ook enkele voorstellen gedaan naar de gemeente toe. Daarover gaan zij nu in overleg, want uiteindelijk moet het gemeentebestuur beslissen."

whatsapp_image_2021-09-08_at_13.58.28.jpeg

| Enkele dakloze personen rusten uit op een bankje op het Sint-Gillisvoorplein, al dan niet met een blik bier in de hand.

“De politie is inderdaad vaker aanwezig sinds we het probleem begin deze zomer al eens aankaartten in de pers”, beaamt de serveerster. “Maar dat is geen structurele oplossing. De herrieschoppers hebben geen dak boven hun hoofd. Ze komen hier toch weer terecht, en gaan gewoon verder met hun drugsgebruik.”

“Agenten zijn in Sint-Gillis ook niet echt graag geziene gasten, bij de relatief jonge bevolking”, voegt Jacquier toe. “Soms is het nodig dat ze langskomen, maar eigenlijk hoeven we geen permanente politiebescherming. Wat we wel nodig hebben? Dat is de taak van de gemeente om dat uit te vogelen; ieder zijn job. Maar zo kan het in ieder geval niet verder.”

Loze woorden

Het gemeentebestuur van Sint-Gillis gaat regelmatig in overleg met de handelaars en horeca-uitbaters, en ondernam verschillende acties. Zo zorgde een besluit van burgemeester Charles Picqué (PS) er volgens BX1 voor dat een gebiedsverbod kan worden ingevoerd. Dat moet personen die herhaaldelijk op ernstige wijze de openbare orde verstoren, toegang weigeren tot het voorplein. Momenteel zou één persoon zo’n verbod hebben gekregen. Verder zouden ook regelmatig buurtbemiddelaars naar het voorplein gestuurd worden die proberen de conflicten op te lossen.

“Ik heb wel het gevoel dat de politici de problematiek kennen, maar te weinig beseffen wat de alledaagse impact is. Er zijn maatregelen, maar ze zijn niet genoeg”, aldus Melot. Hij pleit voor een duurzamere aanpak. “In plaats van politie, zouden we veel verder komen met een vast team aan bemiddelaars en sociaal werkers die de buurt en de mensen zelf echt kennen. Zo kunnen de lastpakken misschien ook geholpen worden, en kan de rust terugkeren.”

"Ik krijg de indruk dat de gemeente rustig wacht tot de zomer weer voorbij is en de terrassen verdwijnen"

Didier Jacquier, uitbater Les Nourritures Terrestres

Ook Jacquier noemt de voorlopige maatregelen doekjes voor het bloeden en hoopt dat de staking volgende week het gemeentebestuur wakker kan schudden. “Het zijn kleine acties die weinig verschil maken, gewoon om ons even te sussen. Ik krijg de indruk dat er ook nu rustig gewacht wordt tot de zomer weer voorbij is en de terrassen verdwijnen. En dan zijn ze de hele winter weer gerust.” Burgemeester Picqué was niet bereikbaar voor een reactie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis, Veiligheid, Samenleving, Sint-Gillisvoorplein, Brusselse horeca, drugsproblematiek, onveiligheid

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni