© Pxhere

Slachtoffers huiselijk geweld kunnen binnenkort terecht bij apotheker

KVDP
© BRUZZ
02/06/2020

In de commissie Gelijke Kansen van het Brussels Parlement werd vandaag een resolutie goedgekeurd om een meldsysteem voor intrafamiliaal geweld op poten te zetten. Slachtoffers van huiselijk geweld zullen binnenkort terechtkunnen bij de apothekers om geweld te melden.

In coronatijden, wanneer mensen meer thuis blijven, neemt het huiselijk geweld toe. Dat merken verschillende betrokken diensten en opvanginitiatieven op het terrein. De hulplijn voor vragen over huiselijk geweld heeft tijdens de lockdown drie keer meer oproepen ontvangen.

Het Brusselse Gewest lanceerde al een taskforce voor intrafamiliaal geweld in coronatijden. Nu hebben de PS, One.brussels, Ecolo, Groen, Défi, Open VLD en MR een voorstel van resolutie ingediend dat unaniem werd goedgekeurd in de commissie Gelijke Kansen van het Brussels parlement.

Codewoord 'masker 19'

In dat nieuwe meldsysteem zullen de Brusselse apothekers een centrale rol spelen. Zo’n systeem bestaat al in onder meer Spanje en Frankrijk. Slachtoffers of kennissen van slachtoffers kunnen er een “masker 19” bestellen, een codewoord voor een melding van intrafamiliaal geweld, waarna hulpdiensten gecontacteerd worden.

“Dat codewoord werd niet opgenomen in de resolutie, maar zoiets op een subtiele manier melden bij de apotheek kan ook zonder codewoord”, legt Lotte Stoops (Groen), een van de initiatiefnemers van de resolutie, uit. “Dit is vooral een laagdrempelige, uniforme manier om dit geweld te melden.”

'Ook na corona'

De resolutie moet nu nog door het voltallige parlement worden goedgekeurd. Als dat gebeurt, kan Brussel Preventie en Veiligheid het nieuwe meldsysteem uitrollen en coördineren. Dat agentschap moet ook de bewustmaking rond huiselijk geweld verhogen, in samenwerking met Equal.brussels, en in het volgende gewestelijke preventie- en veiligheidsplan moet een strategie opgenomen worden om slachtoffers te beschermen en de geweldplegers van de woonplaats te verwijderen.

“Dit moet er zo snel mogelijk komen, maar de resolutie blijft uiteraard ook na corona gelden”, aldus Stoops nog. Ook N-VA-parlementslid Cieltje Van Achter is tevrden. “Na herhaalde oproepen van de N-VA fractie aan de bevoegde ministers Van den Brandt en Ben Hamou om werk te maken van een masker-19 procedure, ben ik blij om vast te stellen dat ook andere collega’s die oproepen hebben gehoord en de regering verzoeken daar gevolg aan te geven", klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, intrafamiliaal geweld, Brussels Parlement, huiselijk geweld

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie