Verschillende hulplijnen voor slachtoffers huiselijk geweld

EDB
27/03/2020

Slachtoffers van huiselijk en/of intrafamiliaal geweld kunnen terecht bij verschillende nood- en ondersteuningsdiensten. Dat wordt benadrukt door een nieuwe taskforce die huiselijk geweld in nasleep van de coronamaatregelen wil tegengaan.

Bekijk de verschillende nood- en ondersteuningsnummers op de afbeelding onder deze tekst.

“Voor veel mensen is het huis geen veilige plek,” klinkt het. “De maatregelen die de epidemie moeten tegengaan, vergroten het risico op geweld bovendien. Het gevoel geïsoleerd te zijn, neemt toe.”

De taskforce ‘Huiselijk geweld en geweld binnen de familie’ is een initiatief van het Brussels Gewest, de Cocof, de Federatie Wallonië Brussel en Wallonië, en werd opgericht om te reageren op het stijgende risico met betrekking tot huiselijk geweld in coronatijden.

Een eerste stap die de taskforce neemt is de telefoonnummers van mogelijke hulplijnen verspreiden. “Er zijn niet enkel hulplijnen voor slachtoffers, maar ook voor daders. Op die manier proberen we het geweld te beperken. Het is belangrijk dat deze nummers zoveel mogelijk worden verspreid,” klinkt het.

De initiatiefnemers benadrukken dat ook de burgers zelf een belangrijke rol spelen ondanks de fysieke afstand die ze nu noodgedwongen moeten behouden. “Vraag hoe het gaat met kennissen, vrienden en buren, en verwittig de politie indien er sprake is van situaties waarbij mensen in gevaar raken.”

hulpdiensten bij geweld

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Veiligheid , coronavirus , hulplijnen , huiselijk geweld

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni