Slachtoffers mensenhandel poetsen Brusselse NMBS-stations

© brusselnieuws.be
25/02/2012
Zeven NMBS-stations in Brussel worden schoongemaakt door slachtoffers van mensenhandel. De NMBS is op de hoogte, maar zegt niets te kunnen veranderen aan de zaak.

Dat schrijft Vacature Magazine. Begin januari kaartte ABVV de problematiek ook al aan de alarmbel in Brussel Deze Week.

De slachtoffers van mensenhandel zijn werknemer bij Local Cleaning, een schoonmaakbedrijf uit Sint-Stevens-Woluwe. Dat bedrijf werkt in onderaanneming voor Gom, dat op zijn beurt via een openbare aanbesteding het contract voor de schoonmaak van de stations kon versieren.

Eerst werkten de schoonmakers in het zwart, nu werken ze als schijnzelfstandigen. Ze werken volgens Vacature onder het minimumloon voor een loontrekkende schoonmaker in ons land. Ze krijgen ook geen vergoeding voor nacht- en weekendwerk en kregen ondanks eerdere beloften geen vast contract.

Verschillenden van hen zouden in hun thuisland Roemenië 4.000 euro neergeteld hebben voor de reis en de noodzakelijke papieren.

De NMBS bevestigt dat ze op de hoogte is van de feiten, maar zegt het contract met het schoonmaakbedrijf niet zomaar te kunnen verbreken. De spoorwegmaatschappij zegt wel van plan te zijn in de toekomst strengere voorwaarden op te leggen bij openbare aanbestedingen.

Door deze sociale fraude bij overheidsbedrijf NMBS alleen al zou de overheid naar schatting 1,7 miljoen euro aan sociale lasten mislopen, aldus Vacature.

Voorzitter van schoonmaakunie ABSU Hilde Engels schat dat de helft van de bedrijven zich schuldig maakt aan allerlei misbruiken zoals zwartwerk en sociale uitbuiting.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni