Slechts 2 procent van personeel UZ Brussel gevaccineerd: 'Ze raken gefrustreerd'

© Photonews

De vaccinaties van het ziekenhuispersoneel verlopen moeizaam. In het UZ Brussel in Jette is drie weken na de start van hun vaccinatiecampagne slechts 2 procent van het personeelsbestand volledig gevaccineerd. De frustraties beginnen op te lopen en veel zekerheid over het verdere verloop is er niet.

De vaccinatiebereidheid is groot bij het personeel van het UZ Brussel, maar de levering van vaccins veroorzaakt meer twijfels dan duidelijkheid. Hoeveel dosissen er volgende week geleverd worden, weten ze nog niet.

"We worden door het personeel overspoeld met vragen en ze raken gefrustreerd. We zien dat er steeds meer mensen in de eerstelijnszorg gevaccineerd worden, terwijl de overheid had aangegeven dat de ziekenhuizen als een prioritaire doelgroep werden behandeld", stelt Karolien De Prez, woordvoerster van het UZ Brussel.

Capaciteit is er wel

Sinds deze week zijn in het UZ Brussel 108 werknemers, ofwel 2 procent van het volledige personeelsbestand, volledig gevaccineerd. Die 2 procent dekt de prioritaire diensten zoals intensieve zorgen, spoed en de Covid-19-afdelingen niet. 809 andere personeelsleden (18 procent) hebben al een eerste dosis gekregen en zijn gedeeltelijk gevaccineerd, terwijl de overgrote meerderheid van 3.572 werknemers (80 procent) nog niet gevaccineerd is. De capaciteit om snel en massaal te vaccineren is er nochtans.

"Deze week hebben we geen enkele eerste dosis toegediend. In principe zouden we volgende week opnieuw een groot aantal vaccins moeten krijgen voor een eerste ronde, maar we wachten nog op de definitieve beslissing. We krijgen regelmatig bericht van de overheid, maar het is pas last minute beslissen of de vaccinaties kunnen doorgaan", aldus De Prez.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?